Myslivci na prášky! Divoká prasata hrají na schovku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Myslivci na prášky! Divoká prasata hrají na schovku

Divoká prasata před hlaveň kulovnice jen tak nepřijdou.
Divoká prasata před hlaveň kulovnice jen tak nepřijdou. (Foto pro Aha! – Petr Zbranek)

Myslivci, kteří se nyní vydávají lovit divočáky, na mnoha místech ostrouhali. Na posedech se doslova nudí. Divočáci nepřicházejí, a jejich odlovy jsou tak mnohonásobně nižší než loni.

„Předchozí roky se černá zvěř lovila ve velkém množství. I díky lovu za tmy pomocí přístrojů na noční vidění,“ řekl Aha! předseda mysliveckého sdružení ve Větřkovicích na Opavsku Mojmír Pretsch. „Prasata jsou však velmi inteligentní, poučila se. Zůstávají schovaná v kukuřici, nebo v lese. Přišla na to, že na místa, kde myslivci loví, se prostě nechodí,“ vysvětlil Mojmír Pretsch jak si dovočáci hrají na schovku. Potvrzuje to i Bedřich Hudzieczek z odboru životního prostředí v Třinci. „I nám odlov klesl oproti předchozím rokům. Až o čtyřikrát,“ vypočítal. „Černá zvěř patří k nejchytřejším zvířatům. V polích si třeba vyleží díry, ve kterých se drží voda, takže ani žízeň je nevyžene ven,“ vysvětlil Bedřich Hudzieczek.

Chybí sníh

„Odlovy nyní komplikuje navíc absence mrazů a sněhu, až nasněží, možná se karta obrátí. Jinak potvrzuji, že je černá zvěř velmi přizpůsobivá a ostražitá,“ míní Andrea Güttlerová z Českomoravské myslivecké jednoty. Letos je také semenný rok. Prasata hodovala na bukvicích a žaludech, což může být také jedna z příčin, proč zůstala zalezlá v lese. Podle Güttlerová je nyní obtížné předpovídat počty odstřelených prasat, protože myslivecký rok končí až 31. března.

Víte, že...

...divoká prasata patří v říši savců k nejinteligentnějším tvorům? Jsou velice adaptabilní a není pro ně problém naučit se vyhýbat lovcům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.