Troubení v českých lesích: Jeleni vábí laně a měří síly se soky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Troubení v českých lesích: Jeleni vábí laně a měří síly se soky

Samci jelena evropského poměřují síly.
Samci jelena evropského poměřují síly. (Foto ČTK/Luděk Peřina)

Už jste si byli poslechnout letošní troubení jelenů? Právě nyní si v lesích vzájemně dokazují, kdo je nejsilnější, snaží se obsadit teritorium a získat sympatie laní. Říje právě vrcholí.

Jeleni jsou po většinu roku samotáři. Právě nyní ale touží po harému. S veškerou energií vábí laně hlasitým troubením, soky zahánějí a značkují svá území. „Jeleni do toho dávají veškerou svou energii. V této době dokážou zhubnout třicet až čtyřicet kilogramů,“ říká zooložka Romana Anděrová. Běžně jeleni váží kolem 250 kil. Jeleni nechtějí soky zabít a při souboji se jen přetlačují, aby změřili síly.

Přesto, pokud se do sebe dva samci parožím zaklesnou tak, že se nedokážou vymotat, zahynou nakonec oba hlady. Říje se snaží zúčastnit i mladí slabší jeleni, kterým se mysliveckou mluvou říká boční nebo ministranti. Ti se bojí kontaktu s bojovným vladařem. Do říjiště, místa milostného aktu, se moc nepouštějí a postávají opodál.

Osm laní

Hlavní jelen, který se nazývá také vladař či výbojník, své laně shání dohromady a chrání je před ostatními samci. Kolik má »nevěst«? Záleží na celkovém stavu zvěře v dané lokalitě, většinou dvě až osm.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.