Přelom listopadu a prosince přeje přírodě i lásce: Už chrochtají MILUJI TĚ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přelom listopadu a prosince přeje přírodě i lásce: Už chrochtají MILUJI TĚ

Když je samice svolná, kanec může jít na věc.
Když je samice svolná, kanec může jít na věc. (Foto Profimedia.cz, ara)

Sychravo, mlhavo, listí už pokrývá zemi pod opadávajícími stromy. Příroda ale zdaleka nejde spát. Přelom listopadu a prosince přeje lásce, udává módní trendy a vítá nové hosty. Zkrátka i v tento pochmurný měsíc je v české »divočině« živo.

Milostné vášně začínají planout mezi divokými prasaty. Myslivci hovoří o chrutí. Při námluvách se štětináči vzájemně očichávají, sledují pach moči a trusu. O tom, jak námluvy skončí, však nerozhodují kanci. „Má-li samice zájem, dojde k páření. Když ne, uteče,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Kde jsou dámy, jsou také kavalíři a souboje. Platí to i pro svět divočáků. Přestože nepřítele dokážou rozsápat, v boji o partnerky není jejich cílem soka zabít.

I když bez šrámů se to někdy neobejde. Snaží se ho zastrašit a odehnat. „Obcházejí se, chrochtají, hlasitě cvakají zuby. Zní to jako kastaněty a je to slyšet hodně daleko. Tím kanec upozorňuje na to, že má ostré zbraně,“ popisuje Anděrová. Když zvuky nezaberou, pustí se samci do sebe těly. „Srazí se hlavami, přetlačují se, narážejí hlavou do boku toho druhého,“ líčí zooložka. Dříve či později to jeden vzdá. Proč divočáci přejí lásce právě v listopadu? „Období jejich říje potrvá od teď až do února. Páří se nejčastěji v tuto dobu, aby se selata rodila v březnu až květnu, kdy už je dostatek potravy,“ vysvětluje Anděrová.

Z hnědé do bílé

Toto období je významné i pro hranostaje. Obrazně řečeno procházejí změnou šatníku. „Jsou to jediní naši savci, kteří na zimu přelínávají z hnědé letní srsti do zimní bílé. Zůstává jim jen černý konec ocásku,“ popisuje Romana Anděrová. Zbarvení má význam zejména kvůli maskování. Vzhledem k tomu, že zimy již nejsou tak sněhové jako kdysi, i on se přizpůsobuje. „V posledních letech se často stává, že hranostaj nepřelíná úplně, a tak může být jeho srst do šeda, někdy je strakatý anebo si dokonce nechá hnědou,“ vysvětluje zooložka. V každém případě ale jeho »kožíšek« zhoustne, aby ho v zimě lépe hřál.

Zimní hosté

Ze severu k nám nyní přilétá například krásně zbarvený brkoslav nebo pěnkava jikavec. Od pěnkavy obecné ji lze spolehlivě rozeznat díky oranžové hrudi a tmavému hřbetu. Létá vlnovitě, rychle a vytrvale.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.