Rarita na rybníku Štěpán na Hlučínsku... Kvůli šelmám staví ptačí ostrovy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rarita na rybníku Štěpán na Hlučínsku... Kvůli šelmám staví ptačí ostrovy

Uprostřed cenného rybníku Štěpán na Hlučínsku vzniknou ostrovy, aby k hnízdům ptáků nemohli predátoři.
Uprostřed cenného rybníku Štěpán na Hlučínsku vzniknou ostrovy, aby k hnízdům ptáků nemohli predátoři. (Foto MSK, Anna Larionová, scom)

Aby se k hnízdům ohrožených vodních ptáků nedostala divoká prasata a šelmy, vymysleli na rybníku Štěpán v přírodní rezervaci na Hlučínsku unikátní věc. Postaví uprostřed něj ostrovy a oplotí je.

Jelikož se bude rybník zároveň odbahňovat, materiálu bude dost. Tisíce kubíků sacími bagry vytěženého bahna se tak přestěhují na jedno místo, aby z něj vznikly v hluboké vodě dva ostrovy, jejichž břehy se zpevní rostlinami. Podle radní Moravskoslezského kraje Zdenky Němečkové Crkvenjaš se bude bahno těžit pouze z vodní hladiny.

„Neruší a nepoškodí se tak vzácné druhy rostlin i živočichů,“ vysvětlila. Na území rezervace se vyskytuje jedenáct druhů obojživelníků. V mokřadech, rákosí a ve starých listnatých stromech hnízdí vzácní ptáci jako třeba hohol severní, bukáček malý, bukač velký. Různorodost měkkýšů, vážek i brouků je zde tak obrovská, že dosahuje národního významu.

Rybník Štěpán patří k evropsky významné lokalitě Děhylovský potok, žije zde velké množství vzácných druhů.

Podivná ryba

Rybník Štěpán je součástí chráněné a evropsky významné lokality Děhylovský potok. Žije v něm například archaická ryba piskoř pruhovaný. Aby mohl fungovat ve vysychajících vodách, vyvinulo se u něj střevní dýchání. Kyslík nepřijímá jen žábrami, ale umí ho vstřebat do krevního oběhu i sliznicí střeva.

Víte, že...

...záchrana cenného území, které už obsadila těžká technika, potrvá ještě zhruba rok a půl? Kraj na jeho omlazení získal dotaci 36 milionů korun.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.