PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Oteplí se až na 9 stupňů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Oteplí se až na 9 stupňů!

V metropoli napadlo pět centimetrů, lidé vyrazili bobovat.
V metropoli napadlo pět centimetrů, lidé vyrazili bobovat. (Foto ČTK/P. Uhlíř, O. Demel)

I nížiny se včera probudily do bílého rána. Nejvíc sněhu ale pochopitelně napadlo na horách. Šumavský vrch Plechý hlásí, že připadla závěj o výšce 41 centimetrů.

Pocukrované bylo prakticky celé Česko. V Praze, Kadani a Plzni leželo pět centimetrů sněhu, v Brně tři centimetry a v Ostravě alespoň poprašek. Bílá nadílka ale během dne rychle tála, protože teploty se držely nad nulou. A oteplí se ještě víc. „Kolem oblasti nízkého tlaku vzduchu nad jihozápadní Evropou k nám bude proudit, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, teplejší vzduch od jihu,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Na východě naměří až 9 stupňů.

Pozor na ledovku

Postupně se mírně ochladí, ale zatím by přes den nemělo mrznout. Nad ránem by ale na konci týdne mohlo být i -4 stupně. Opatrní by proto měli být řidiči. Pokud na prochladlé silnice naprší, může se tvořit nebezpečná ledovka.

Jak bude?

  • DNES: oblačno, místy mrholení. Den 3 až 7 °C, na jihovýchodě až 9 °C.
  • ZÍTRA: zataženo, mrholení, nad 700 m sněžení. Noc 1 až 5 °C, den 3 až 7 °C.
  • ÚTERÝ: oblačno, déšť , nad 500 m sněžení. Noc 0 až 1 °C, den 1 až 5 °C.
  • STŘEDA: zataženo, ojediněle déšť, nad 500 m sněžení. Noc –2 až 2 °C, den 1 až 5 °C.
  • ČTVRTEK: zataženo, ojediněle déšť, nad 500 m sněžení. Noc –3 až 1°C, den 1 až 5 °C.

Víte, že...

...prosinec by měl být podle dlouhodobé předpovědi teplotně průměrný, maximálně mírně podprůměrný?

Přečtěte si
Jan Kocián
5. 12. 2022 • 17:20

ČHMÚ varuje před 10 cm sněhu, ale nasněží jenom 5 cm, což bude znamenat novou sněhovou pokrývku ve výši 2 až 3 cm, těch 10 cm se bude týkat Jeseníků.

10. prosince se bude během dne výrazně ochlazovat. Čím dál chladnější vzduch bude do ČR proudit z jihu. Do 13. prosince nasněží i přes 20 cm na východě Moravy a ve Slezsku.

Jan Kocián
4. 12. 2022 • 15:58

Zahraniční meteorologové spekulují o rozpadu polárního vortexu, ale žádný plnohodnotný polární vortex na severní polokouli není.

Ale zítra v pondělí se odpoutá silná výšková tlaková níže nad oblastí severního pólu a 7. prosince se usadí nad Skandinávií, kde setrvá po mnoho dnů! Takže tento neplnohodnotný polární vortex (arktická bouře výšková) zasáhne přímo Skandinávii a svým okrajem ovlivní počasí i v ČR, formou častého sněžení, nejvíc samozřejmě v Krkonoších a Jeseníkách.

Podobný velmi dobře utajený polární vortex zasáhl přímo Českou republiku letos v září a logicky s sebou přinesl rekordní sněhovou pokrývku do hor!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.