PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Nasněžilo i 15 centimetrů a... Kalamita! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Nasněžilo i 15 centimetrů a... Kalamita!

V Maršovicích na Jablonecku měli silničáři spoustu práce již od brzkého rána.
V Maršovicích na Jablonecku měli silničáři spoustu práce již od brzkého rána. (Foto HZS, ČTK/Václav Pancer, Luboš Pavlíček, Aktu.cz)

Popadané stromy, kolony na silnicích a desetitisíce domácností bez proudu. První vydatnější sněhová nadílka letošní zimy včera pořádně potrápila řidiče i energetiky. V Jihočeském kraji a na Českomoravské vrchovině místy napadlo až 15 centimetrů sněhu. „Úterní ráno ojediněle přineslo teploty lehce pod bodem mrazu a pás i vydatných srážek se táhl z jižních Čech, přes Středočeský kraj až po Liberecký,“ řekla Aha! meteroložka Dagmar Honsová.

Policie včera kvůli komplikacím v dopravě načas uzavřela několik silnic včetně dálnice D3 ve směru z Tábora na Prahu, popadané větvě a poškozené trakční vedení přerušily provoz na železničním koridoru Linec – České Budějovice – Praha. O dodávky elektřiny přišlo přes 27 tisíc domácností, na odstranění potíží pracovali energetici celý den. Karel Huisl z dispečinku správy a údržby Jihočeského kraje ČTK řekl, že silnice od nočních hodin udržovaly pluhy a sypači. „Bohužel se tradičně stává, že některé kamiony mají stále letní pneumatiky. A v takových podmínkách pak někde zůstanou stát,“ popsal jeden z problémů, který způsobuje kalamitu. Náklaďáky, které nemohly projet, blokovaly i cesty z Prahy na Tábor či z Tanvaldu na Harrachov.

Pozor, klouže to!

Minimálně do dnešního dopoledne platí pro kraje Liberecký, Jihočeský, Středočeský a Vysočinu výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před tvorbou náledí a zmrazků. Podle Ředitelství silnic a dálnic mají být řidiči pozorní především na mostech vedoucích přes řeku, kde celý prosinec hrozí nečekané namrzání vozovky.

Jak bude?

Dnes: oblačno, sněhové či dešťové přeháňky, den –2 až 4 °C.

Zítra: oblačno až polojasno, sněžení, noc –6 až 0 °C, den –1 až 3 °C.

Pátek: zataženo, sněhové přeháňky, noc –7 až 0 °C, den –1 až 5 °C.

Sobota: zataženo, ojediněle sněžení, noc –4 až 1°C, den –2 až 4 °C.

Neděle: zataženo se sněžením. Noc –1 až –5 °C, den –3 až 1 °C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.