Tragédie v Archlebově: Roky tutlaná vražda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tragédie v Archlebově: Roky tutlaná vražda

Smuteční průvod vedla Jendova dívka.
Smuteční průvod vedla Jendova dívka. (Foto Aha! – J. Nováček, A. Vrba a B. Němec)

Šedesát let trpkého mlčení. Tak dlouho nemluvili pamětníci o okolnostech vraždy Jana Staňka (†18). Mládence, kterého 18. listopadu 1960 zastřelil v Archlebově fanatický komunista.

A důvod vraždy? Stěží najít malichernější. Mladík jen nahlas nesouhlasil se zákazem odvedenecké zábavy. Ve vesnicích, nejen na Slovácku, se při ní loučili se svobodou branci rukující na vojnu. „Jendu stála revolta ne svobodu, ale rovnou život,“ řekl Aha! Bohumil Němec (78), spolužák a kamarád zavražděného rekruta. Na sklonku života se rozhodl o tragédii více promluvit. V Archlebově o mordu dnes nikdo mnoho neví, dokonce ani současný starosta.

Smrt na ulici

„Jendu zastřelil místní komunistický funkcionář František Koutný. Večer jsme se na schůzi Československého svazu mládeže (ČSM) nepohodli s předsedou ČSM Frantou Koutným mladším, který nám zakázal odvedeneckou zábavu,“ vzpomněl na osudové okamžiky Bohumil Němec. Zhrzený šéf svazáků zavolal na své soky otce, Františka Koutného staršího, předsedu místní organizace Komunistické strany Československa (KSČ) v Archlebově. „A ten Jendu bez váhání na ulici zastřelil,“ zastřel se hlas poslednímu z pamětníků.

Jendu zastřelil jako psa na ulici. Předtím odvedenci šli doprovodit domů učitelky. Byla už tma. Šéfsvazák, mladý Koutný, je ale sledoval. „Došlo k roztržce a po jeho útěku domů za námi přiběhl jeho otec, předseda KSČ v Archlebově. Vytáhl pistoli a pálil do vzduchu, abychom se rozešli,“ vzpomíná Němec. „Jenda mu řekl, co blázní, že přece po nás nebude střílet jako po zvěři. Ten však nakročil ke Koutnému a bez váhání ho střelil,“ pláče i po šedesáti letech pamětník Bohumil Němec.

Rozloučení s mámou

Šokovaní kluci hned zavolali sanitku a odnesli kamaráda k Halasům. Ještě stihli zavolat maminku, s níž se stačil Jenda rozloučit. „Zemřel druhý den v kyjovské nemocnici,“ řekl Bohumil Němec. „Mladík byl absolutně zdravý kluk, ale nepodařilo se ho zachránit,“ zavzpomínal Pavel Švábík, bratranec zavražděného Jendy, který měl v té době osm let.

Soud si vydupali

Půl roku po vraždě se ve vsi nic nedělo, žádný soud. „V březnu, na Josefa, jsme proto napsali barvou po silnici: »Chceme spravedlivý soud« a »Žádáme potrestání vraha«. Komunisté hned konali. Za nápisy zavřeli Bohumila Němce na půl roku do kriminálu a po odsezení trestu jej šoupli na dva roky na vojnu. „Vrah pak dostal šest roků vězení. Nakonec si odseděl jen osmnáct měsíců, takže byl dřív doma z vězení než já z vojny,“ řekl Bohumil Němec.

Pamětní deska

Pozůstalá rodina za nějaký čas vrahovi odpustila. „A tím to měli uvnitř srovnané,“ dodal viditelně rozrušený Bohumil Němec. „Budeme teď v obci diskutovat o pořízení pamětní desky. Připomeneme, k čemu všemu za minulého režimu docházelo a co bychom neměli nikdy dovolit, aby se opakovalo,“ slíbil pozůstalým starosta Miroslav Jarolík.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.