70 let od procesu s komunistou Rudolfem Slánským: Přišel o dceru a dostal provaz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

70 let od procesu s komunistou Rudolfem Slánským: Přišel o dceru a dostal provaz

Slánský se svojí dcerou Martou
Slánský se svojí dcerou Martou (Foto Profimedia.cz, ara)

Spoluvytvářel systém, který posílal lidi do vězení, ale sedět šel nakonec sám a skončil na šibenici. V Moskvě mu během války unesli tříměsíční dceru. Rudolf Slánský (†51) to dotáhl až na generálního tajemníka ÚV KSČ.

Svého času druhý nejmocnější muž v Československu byl jedním z nejbližších spolupracovníků Klementa Gottwalda (†56) už od dvacátých let minulého století. Po mnichovském diktátu v roce 1938 uprchl Slánský s rodinou do Moskvy. Tamnější pobyt ale natrvalo poznamenala tragická událost. Přímo z kočárku byla totiž unesena jeho tříměsíční dcera Naďa, kterou hlídal její osmiletý bratr. Už se nikdy nenašla. Spekulovalo se dokonce o únosu ze strany sovětských bezpečnostních orgánů, aby měly na Slánského nějakou páku. Nikdy se ale nic nepotvrdilo. „Dodnes nemáme jediný doklad, že se ve vyšetřování udělal nějaký posun nebo, že by se ta situace nějak vysvětlila, o co šlo. Je to záhada, která zůstala záhadou,“ uvedl na dotaz Aha! historik Michal Stehlík.

Zároveň zůstává v rovině spekulací tvrzení Slánského dcery Marty (73), podle které prý generálnímu tajemníkovi po jeho zatčení při výslechu slibovali, že když se přizná ke všem obviněním, tak Naďu uvidí. Po unesené dceři také pátral v dospělosti její bratr Rudolf (†71). Během normalizace působil v disentu, podepsal Chartu 77 a po sametové revoluci se stal československým velvyslancem v Rusku. „V Moskvě se k němu chovali údajně velmi vstřícně. Ale i přes tu vstřícnost nikdy žádné dokumenty o tom únosu nedostal,“ řekl Aha! historik Petr Blažek.

Soudruzi za branami

Současní komunisté zažívají politický útlum. Více než rok už není Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) zastoupena ve Sněmovně. V Senátu také nemá žádného svého koně. Dříve výrazně přítomný účastník politického života v Česku v současnosti už jenom paběrkuje. Posledním mohykánem je momentálně europoslankyně Kateřina Konečná (41, KSČM), 13 komunistických zastupitelů na krajích a 455 »konšelů« v českých obcích a městech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.