Archeologové našli dokonale zachovaný kachel z 15. století | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Archeologové našli dokonale zachovaný kachel z 15. století

Kachel znázorňuje pelikána krmícího mláďata vlastní krví.
Kachel znázorňuje pelikána krmícího mláďata vlastní krví. (Foto Archaia Brno z. ú)

O tom, jak tenká může být hranice mezi odpadem a pokladem, se přesvědčili archeologové v Brně. Při průzkumu odpadní jámy v Orlí ulici narazili na množství předmětů starých až 600 let, přičemž jim vévodil perfektně zachovaný kachel z první poloviny 15. století!

Námaha archeologů se vyplatila. V hloubce téměř šesti metrů našli keramiku, skleněné okenní terčíky a především kachel, který býval součástí kamen zámožného měšťana. A s ohledem na motiv pelikána krmícího mláďata vlastní krví i zbožného. „Jedná se o náboženský motiv. Pelikán jakožto symbol Spasitele přináší svou obětí lidem nový život,“ vysvětluje archeoložka Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno. Parádní kousek z rukou šikovného tvůrce přežil bez újmy šest století. Zůstal jediným dokladem nepochybně luxusních kamen, která jistě dokonale prohřála chladné středověké obydlí. Více z nich ale archeologové v jámě nenašli. „Je to docela záhada,“ přemítá Sedláčková. Vysvětlením může být, že se majitel domu odstěhoval jinam a vzal si chloubu domácnosti s sebou. Až na na. A s ohledem na motiv jeden kachel...

Poprvé v řeckém bestiáři

První zmínka o pelikánovi se objevuje ve 2. století n. l. v řeckém bestiáři (kniha obsahující popisy skutečných i mytických zvířat) Physiologus. Píše se v něm, že mláďata svými zobáky zraňují matku a naopak, dokud nejsou mrtvá. Třetí den si matka otevře rány, vlastní krví potřísní mláďata a ta obživnou. Autor v tom viděl podobenství s Ježíšem Kristem, který vykupuje lidstvo svou vlastní krví.

Symbol i v USA

Symbol pelikána zraňujícího se na hrudi a krmícího mláďata svou krví nese i znak amerického státu Louisiana.

Zápach, nebo stěhování?

V jámě se našlo množství neporušené keramiky. Jedním z důvodů může být to, že nádoby zapáchaly, a proto je majitelé vyhodili. Keramika, která tehdy na vaření sloužila, ještě nebývala glazovaná, a keramické nádoby tak natáhly pach toho, co se v nich vařilo. Rovněž není vyloučeno, že se majitel stěhoval a věcí se zbavoval.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.