Pětimetrovému Krakenovi je ve Dvoře Králové těsno: Stěhování kvůli sexu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pětimetrovému Krakenovi je ve Dvoře Králové těsno: Stěhování kvůli sexu!

 Kraken svoji expozici za 30 let života ve Dvoře již přerostl a je mu těsná.
Kraken svoji expozici za 30 let života ve Dvoře již přerostl a je mu těsná. (oto Simona Jiřičková, archiv Safari parku DK)

Česko přijde o svého největšího krokodýla Krakena v královédvorském safari parku. Pětimetrový samec tomistomy úzkohlavé se přestěhuje do polské Lodži. V jeho expozici mu je totiž již těsno a má i málo místa na páření.

Kraken, který do Dvora přijel ze Singapuru před 30 roky i s družkou Penelopou, dorostl za tu doby do délky 515 centimetrů a váží minimálně 380 kilo. Expozice, v níž má k dispozici asi 100 metrů čtverečních, je tak pro něj a družku malá. Nedostatečné území zřejmě má za následek i to, že si v něm dvojice nemůže najít svůj vlastní prostor stranou toho druhého. A tak se stává, že si lezou na nervy. Kraken Penelopu dokonce i napadá. I tento problém by měly vyřešit nové prostory v Polsku.

V zoo v Lodži vzniká pavilon s rozsáhlou expozicí věnovanou tomistomám, kde najdou dvakrát větší území a vody budou mít třikrát víc. Kraken s partnerkou Penelopou se tam vydají příští rok. Nedostatečné prostory, zejména ty vodní, se zřejmě odrážejí na kvalitě páření krokodýlů. Kraken a Penelopa se dosud nerozmnožili, i když samice již 12 let snáší vejce a pečlivě je zahrabává na souši. Jenže jsou neoplozená. „Důvodem může být nedostatečná hloubka, která neumožňuje dostat se do správné pozice pro páření,“ vysvětlil mluvčí zoo Michal Šťastný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.