Největší chytáky pojišťoven: Prozkoumejte svoje pojistné smlouvy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Největší chytáky pojišťoven: Prozkoumejte svoje pojistné smlouvy

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek (profimedia.cz)

Máte uzavřené nejrůznější pojistky a libujete si, že vás nic nepřekvapí? Pozor, aby to byla pravda! V pojistných podmínkách jsou občas schované nečekané chytáky.

S bolavými zády máte smůlu

Životní pojistka slouží nejen pro případ smrti, ale i pro situace, kdy vás nemoc nebo úraz vyřadí z pracovního života. Nezapomeňte si ale důkladně prostudovat pojistné podmínky. „Většina pojišťoven v pojistných podmínkách schovává desítky různých výluk, tedy vlastně výmluv, proč vám nemůže vyplatit pojistné plnění,“ říká Jindřich Lenz z online životního pojištění Mutumutu. „Tou nejčastější jsou nemoci a bolesti zad a také psychické nemoci. Není to fér, protože právě tyto diagnózy trápí velkou část pracujících Čechů a mohou se i vlivem zaměstnání projevit,” dodává.

Investujte, ale moc peněz nečekejte

Pastí na zákazníky je pojišťovacími poradci hojně nabízené investiční životní pojištění. Zní to lákavě. Každý měsíc platíte pojistné, část z něj pojišťovna investuje a vy vyděláváte. Jenže často vyděláváte hlavně na tučnou provizi poradců a po mnoha letech placení můžete získat sotva pár stovek.

Pojištění platí jen ve dne

Máte pojištěné auto proti vykradení? Tak pozor, ve kterou denní dobu vaše pojistka platí! Některé pojišťovny vás totiž budou třeba krýt jen od 8 ráno do 6 do večera. Pokud večer v autě zapomenete nějakou cennost, při vykradení vám zbydou jen oči pro pláč.

Nehněte se od popelnice

Dělá to tak skoro každý. V den, kdy jezdí popeláři, vyvezeme ráno popelnici před dům a prázdnou uklidíme po návratu z práce. Jenže pokud mezitím popelnice zmizí, pojišťovna se náhradě škody bude bránit zuby nehty. Popelnice prostě musí být zamčená!

Bez vypnuté vody ani na krok

Odjíždíte třeba jen na víkend? Bez vypnutí hlavního uzávěru vody radši nikam nejezděte! Pokud by vám praskla trubka a váš byt se ocitl pod vodou, většina pojišťoven vám nedá ani korunu. Podobné je to se spotřebiči, které zůstanou zapojené v zásuvkách.

Jak snížit riziko, že naletíte

*Pojistné podmínky si přečtěte už před podpisem smlouvy. „Pokud v nich objevíte něco, co vám přijde postavené na hlavu, nebojte se zeptat,“ radí specialistka Lucia Šmehlíková.

*Pokud nedostanete rozumné vysvětlení, smlouvu nemusíte podepisovat. Prostě jděte jinam.

*Nechte si udělat audit pojistných smluv. Najděte si ale nezávislou službu, ne dalšího poradce, který se vám snaží prodat pojištění výhodné hlavně pro něj.

*Od smlouvy můžete odstoupit. Ale pozor! Výpověď pojistné smlouvy musíte podat nejpozději 6 týdnů před jejím výročím, tedy datem obnovy pojištění. Pokud to nestihnete, pojišťovna může požadovat platbu dalšího pojistného.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.