Seriál 2021 - Lázně, psycholog, příspěvky pojišťoven: Na co všechno máte nárok | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Seriál 2021 - Lázně, psycholog, příspěvky pojišťoven: Na co všechno máte nárok

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock.com)

Prodělali jste covid-19, máte narušenou psychiku, nebo vám nákup ochranných prostředků leze do peněz? Určitě se vám vyplatí detailně si projít stránky vaší zdravotní pojišťovny a možná budete překvapeni, na co všechno můžete dosáhnout.

Například VoZP poskytuje speciální příspěvek na nákup dezinfekčních přípravků na ruce (200 Kč na pojištěnce), rozšířila možnost čerpání příspěvku na vitamínové nebo multivitaminové doplňky stravy (300 Kč na pojištěnce). A až to situace dovolí, budou si moci všichni pojištěnci vybrat také tradiční příspěvky na permanentky na plavání (400 Kč), na cvičení a regeneraci (500 Kč), případně na školu v přírodě nebo letní sportovní tábor (500 Kč). Naše největší pojišťovna VZP zase myslí na nemocné s rakovinou. Mohou získat příspěvek až 2 000 korun na nákup zdravotnických prostředků, které poskytují ochranu křehké a citlivé kůže a minimalizují rizika jejího poškození. Klienti mohou nově žádat o příspěvky z fondu prevence on-line. Žádost vyřídí z pohodlí svého domova a bez front. U OZP zase můžete využít příspěvek 500 Kč na PCR test, u ČPZP je tento příspěvek ve výši 600 Kč.

Narušená psychika

Už dva měsíce si mohou klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny požádat o příspěvek na psychosociální podporu. Doposud tak učinilo téměř 2 000 lidí, a to nejčastěji ve věku 30 až 50 let. Potvrzuje se tím smutný fakt, že v obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. Pojišťovna přispívá klientovi na max. 10 sezení, na každé částkou 700 Kč. Pozor, požádat o příspěvek můžete do konce května! I pojišťovna ZP MV ČR přispěje na vyšetření u psychologa až 500 Kč.

Jak do lázní... 

Poskytnutí komplexní (zcela hrazené) nebo příspěvkové (částečně hrazené) lázeňské péče doporučuje ošetřující lékař a schvaluje ji revizní lékař pojišťovny. Nově se do lázní podle Indikačního seznamu mohou dostat lidé po prodělaném koronaviru. Jde zejména o ty, kteří prodělali komplikovaný zánět plic, a mají tak nárok na komplexní lázeňskou péči v délce 21 dnů, a to do 4 měsíců po ukončení hospitalizace. „Vzhledem k aktuální vstřícnosti pojišťoven a prodlužování platnosti poukazů je možnost zažádat i později,“ doporučuje primář Petr Pšenica z Lázní Luhačovice, a. s., které se na postcovidové doléčení specializují, a který zároveň připomíná: „Nicméně doléčení po covidu neoddalujte, včasný začátek rehabilitace dýchacího ústrojí dává naději na zlepšení výkonnosti až na úroveň před samotným onemocněním.“

„Mezi ty nejdůležitější procedury bych zařadil inhalace unikátní přírodní minerální vody, které rozpouštějí hlen v dýchacích cestách. Umožňují pročistit dýchací cesty, odkašlat, a tím se zvětšuje funkční kapacita plic. Dále je to celá škála fyzioterapeutických metod, při kterých s klienty cvičíme či trénujeme dechovou gymnastiku,“ popisuje prim. Petr Pšenica. V průběhu pobytu si tak pacienti osvojí dechovou gymnastiku, léčebný tělocvik, tedy techniky, díky kterým pak mohou v regeneraci plic pokračovat i doma. Ovšem problémy po nákaze se mohou objevit i později. „Jde o přetrvávající únavu, svalovou slabost, úzkost, bolesti hlavy a svalového aparátu. Mnohdy se tyto obtíže objevují i u těch, kteří měli nekomplikovaný průběh vlastní nemoci,“ uvádí MUDr. Jindřich Maršík, vedoucí lékař Léčebných lázní Jáchymov a.s. a dodává: „Nabízíme cvičení s fyzioterapeutem, oxygenoterapii, masáže, solnou jeskyni, ale i inhalace minerální vody.“

Děti trápí dýchací potíže a kašel

V současné době stoupá počet dětí, které se nakazily covidem-19. Některé dokonce prodělaly po nákaze syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. „Rozhodně jsme připraveni léčit i děti po prodělání tohoto vzácného syndromu, který se může rozvinout až do multiorgánového selhání,“ uvádí MUDr. Jana Rydlová, ředitelka dětských léčeben Lázní Luhačovice, a.s. „Naštěstí je průběh nemoci covid-19 u naprosté většiny dětí obvykle lehký, i tak jim může lázeňská léčba pomoci s rekonvalescencí.“ Do lázní může s malým dítětem jeden z rodičů či prarodičů. Do 6 let věku dítěte pojišťovna hradí doprovod automaticky. U starších dětí v indikovaných případech.

ODPOČINEK I LÉČBA

Prodělali jste covid-19 s mírnějším průběhem a na lázně nedosáhnete? Lázně nejsou uzavřené ani samoplátcům. Můžete absolvovat léčebně rehabilitační pobyt určený lidem, kteří prodělali nákazu. Cílem je nastartovat regenerativní procesy v těle a podpořit rekonvalescenci jak po fyzické, tak po psychické stránce. „Skladba procedur je vybírána cíleně na neduhy, které klienty po onemocnění koronavirem provází. Tak jako je obraz nemoci pestrý a pro každého s jinou intenzitou vyjádřený, tak i účinek procedur bude velmi individuální. Pobyt by měl pomoci k nastartování regenerace. Cílem je tedy zahájení dlouhodobého procesu, který bude na týdny, spíše měsíce. Je určen těm, jejichž průběh nemoci nebyl zanedbatelný,“ vysvětluje MUDr. Karel Bajer, primář třeboňských Lázní Aurora.

DĚTI TRÁPÍ DÝCHACÍ POTÍŽE A KAŠEL

V současné době stoupá počet dětí, které se nakazily covidem-19. Některé dokonce prodělaly po nákaze syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. „Rozhodně jsme připraveni léčit i děti po prodělání tohoto vzácného syndromu, který se může rozvinout až do multiorgánového selhání,“ uvádí MUDr. Jana Rydlová, ředitelka dětských léčeben Lázní Luhačovice, a.s. „Naštěstí je průběh nemoci covid-19 u naprosté většiny dětí obvykle lehký, i tak jim může lázeňská léčba pomoci s rekonvalescencí.“ Do lázní může s malým dítětem jeden z rodičů či prarodičů. Do 6 let věku dítěte pojišťovna hradí doprovod automaticky. U starších dětí v indikovaných případech.

Jan Procházka:  Nebyla to »chřipečka«

Nebýt mé ženy, tak ebýt mé ženy, tak už tady nejsem!

Oboustranný zápal plic pan Jan Procházka (58) z Kamenice málem nepřežil. S myšlenkou na »těžší chřipečku« bojoval s covidem-19 doma a dlouho věřil, že vše vyleží. Jeho manželka ale pro něj zavolala sanitku. Z lékařské zprávy vyplývá, že vlastně utekl hrobníkovi z lopaty! „Onemocněl jsem začátkem října a prvotní slabost jsem přikládal únavě z práce. Poté se přidala teplota přes 39 stupňů, která ani po třech dnech neklesala. Testy prokázaly pozitivitu. Po víkendu jsem hrdinně doktorce říkal, že to vydržím, vždyť je to jen »chřipečka«,“ vypráví pan Jan. „Manželka ale tušila, že to dobré nebude. A druhý den už volala sanitku. Pak už si pamatuji jen příjem v nemocnici. Stav se mi zlepšil až při pobytu na JIP,“ přiznal. Bojoval s oboustranným virovým i bakteriálním zápalem plic. V nemocnici strávil celkem 14 dní, vystřídal ARO i JIP. Po návratu domů byl tak slabý, že si stěží došel na toaletu pět metrů od postele. „V propouštěcí zprávě z nemocnice jsem měl doporučenou kontrolu na plicním, tam mi doktorka doporučila lázeňskou péči. Praktická lékařka mi vypsala návrh a lázně byly pojišťovnou bez problémů schváleny. Tak jsem tady,“ vysvětluje Jan s tím, že podstupuje inhalace, uhličité koupele i dechová cvičení. Pobyt v lázních mu prospívá jak po fyzické tak po psychické stránce.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.