Orkán Sabine v Evropě zabíjel, v Česku ničil! Jak dostat peníze od pojišťovny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Orkán Sabine v Evropě zabíjel, v Česku ničil! Jak dostat peníze od pojišťovny

V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020.
V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020. (Václav Burian)

Auta zavalená stromy, zničené střechy, vyražená okna nebo zaplavené sklepy. Vichřice Sabine prolétla Českem a způsobila řadu škod. Jak postupovat při jejich nahlašování pojišťovně?

Jeden mrtvý v Česku, několik zraněných včetně dvou dětí. Dalších pět ztracených životů jinde v Evropě. Zničené domy, lidé bez proudu, místo lesů paseky. Kde se vzal orkán Sabine? Může za něj mírná zima!

Na rekordně teplé zimní měsíce už si začínáme zvykat. Mnoha lidem se po mrazu a sněhu dokonce vůbec nestýská. Jenže... Teplá zima neznamená jen ušetřené peníze za topení a sjízdné silnice. Mění se i další aspekty počasí. „Nad Skandinávií se rozprostírá velmi hluboká talková níže, která dostala od německých meteorologů jméno Sabine. Nad jižní Evropou je zase tlaková výše. Vítr, který mezi nimi fouká, se zjednodušeně řečeno snaží vyrovnat rozdíly tlaků. A čím větší jsou, tím je rychlejší,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. 

Budou častější

A jak to všechno souvisí s mírnou zimou? „Kdyby byla nad Evropou talková výše a od severu k nám proudil mrazivý vzduch, orkán by přijít nemohl,“ říká meteoroložka. A protože se klima stále otepluje, lze očekávat, že ničivé vichry budou přicházet budou stále častěji. „Zimní bouře doprovázené silným větrem u nás byly vždy. Je ale pravda, že v posledních letech orkánů přibývá,“ doplňuje Dagmar Honsová.

Zkáza za hranicemi

Prohnala se Evropou a nechala za sebou spoušť a zmar. Matka s dcerou (†52 a †15) zemřely v polském lyžařském středisku Bukowina Tatrzańska, když je zavalila padající střecha. V Británii a Slovinsku nepřežili řidiči pád stromu na svá auta. Ve Švédsku se utopil nejméně jeden rybář když se v bouři převrhla jeho loď. 

Oběť i v Česku

Jízdu v silném větru nezvládl cizinec (†60). U Nové Vsi na Sokolovsku neudržel svůj vůz na vozovce a havaroval. Spolujezdkyně (50) skončila v nemocnici. Do špitálu museli záchranáři zavézt i turistku, která se procházela na Jarmilině stezce ve Starých Splavech na Českolipsku. Zřítil se na ni strom. Vichr řádil také v Praze. Na hřišti v Klánovicích na dvě děti (14 a 15) spadl vzrostlý strom. Naštěstí byly zasažené pouze větvemi. Chlapec podle záchranářů utrpěl úraz hlavy a dívka má naražená záda a zápěstí. 

Fučelo až 180 km/h

Nejsilněji dul včera vítr na Sněžce, kde meteorologové naměřili až 180 km/h. Sabine se tak svou silou vyrovnala třeba orkánu Herwart z října 2017, kdy byl na Luční Boudě naměřen náraz větru o rychlosti 182 km/hod. Nejsilnějším vichrem v historii stále zůstává orkán Kyrill, v lednu 2007 na Sněžce fučelo rychlostí 206 km/hod.

Rozloučí se dnes

Větrno bude ještě dnes, postupně se ale vítr zklidní. Následně nás čeká uplakané počasí, na horách nasněží. Mrznout bude jen v noci, přes den se budou teploty pohybovat okolo pěti stupňů nad nulou. Už v sobotu se ale začne oteplovat a naměříme opět až jedenáct stupňů. 

Dnes: proměnlivá oblačnost, na horách sněhové přeháňky, den 3 až 7 °C.

Zítra: proměnlivá oblačnost, na horách místy sněhové přeháňky. Noc –2 až +2 °C, den 2 až 6 °C. 

Čtvrtek: oblačno, na horách ojediněle sněhové přeháňky. Noc –3 až +1 °C, den 4 až 8 °C. 

Pátek: oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Noc –2 až 0 °C, den 4 až 8 °C. 

Sobota: oblačno. Noc –2 až +2 °C, den 7 až 11 °C.

Extrémní teplo

Sabine přifoukla nejen zkázu, ale i rekodní teploty. V pražském Klementinu už ráno naměřili  teplotu 14,6 °C, čím byl o desetinu překonán dosavadní rekord z roku 1775. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích-Rožnově, kde rtuť teploměru vystoupala na 15,8 °C. Maxima pro desátý únorový den přepsalo 55 ze 155 stanic.

Bez proudu

Nezastavili se ani energetici. Téměř tři sta domácností po celém Česku bylo kvůli Sabine bez proudu. Na vině byly většinou vyvrácené stromy, které potrhaly dráty vysokého napětí.  04 počasí energetici Energetici se snažili zprovoznit zpřetrhané vedení v Myšenci na Písecku.

 

10 rad, jak vyřešit pojistnou událost!

 

1. Zabraňte dalším škodám Pokud vám vichřice způsobila nějakou škodu, měli byste problematické místo zabezpečit. „Je důležité, aby se škoda zbytečně nezvětšovala. Pokud je to možné, tak například proraženou střechu zakrýt, aby dovnitř nepršelo a tekoucí voda nezpůsobovala škodu třeba na vybavení domácnosti,“ říká Petr Milata, mluvčí ČSOB pojišťovny.  

2. Vše vyfotografujte

Jakmile je to bezpečné, pořiďte fotodokumentaci. Vzhledem k tomu, že fotoaparát v mobilu má dnes každý, neměl by to být problém. „Vše, co je poškozené, co nejdříve sami nafoťte,“ nabádá Nela Maťašeje z Direct pojišťovny. 

3. Nezapomeňte na detaily

Při fotografování foťte nejen celek, ale i detaily, včetně jednotlivých fotografií poškozených nebo zničených předmětů. „Čím detailnější fotodokumentace, tím lépe,“ říká Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny. 

4. Najděte si smlouvu

Před hovorem s pojišťovnou si připravte svou pojistnou smlouvu, hlavně její číslo.

5. Kontaktujte pojišťovnu

S nahlášením neotálejte. Můžete využít telefon, on-line formulář na webových stránkách, případně mobilní aplikaci. „On-line nahlášení škody je nejrychlejší a nejpohodlnější způsob oznámení škodní události. Do webového formuláře můžete ihned přiložit veškeré dokumenty v elektronické podobě,“ radí Buriánková.

6. Poslouchejte pokyny

Operátorka na kontaktním centru vás provede krok za krokem nahlášením pojistné události, řekne vám, jaké dokumenty budete potřebovat, a sdělí vám přibližný termín návštěvy likvidátora pojistné události (většinou do druhého dne, ale v případě kalamity to může být i déle). 

7. Dejte dohromady doklady

Jen s pojistnou smlouvou si nevystačíte. „Připravte si doklady ke zničeným a poškozených předmětům (faktury, záruční listy atd.), abyste mohli doložit jejich hodnotu pojišťovně,“ vypočítává Eva Svobodová z Uniqua pojišťovny.

8. Čekejte na likvidátora

V případě větších škod počítejte s návštěvou likvidátora, který zmapuje a sepíše škody přímo na místě. Jeho návštěvu můžete čekat během pár dnů. „Záleží na návalu škod, u nichž je prohlídka potřeba, ale zpravidla se koná do jednoho až dvou dnů,“ uvádí Svobodová. 

9. Trpelivost s penězi

Likvidace pojistné události a výplata pojistného plnění závisí na rozsahu škody. Může trvat pár dnů až pár týdnů. „V případě, že je odhadnutelné, že likvidace pojistné události bude trvat déle, lze požádat o tzv. zálohu na pojistné plnění, aby měl klient prostředky na nápravu škod,“ radí Milata. 

10. Začněte napravovat škody

Jakmile máte vše nahlášené a byl u vás likvidátor, můžete začít škodu napravovat. Například pozvat stavební firmu na opravu střechy.

Rada snad ne pozdní: Pojistěte se

„Živelní škody jsou v posledních letech bohužel vcelku časté,“ říká Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny. S tím souhlasí i Per Milata z ČSOB pojišťovny. „V souvislosti s rostoucím počtem živelních událostí v České republice (orkány jsou tu spíš už každoroční tradicí než výjimkou) se opravdu vyplatí chránit si majetek pojištěním.“

Na co si dát pozor při jízdě ve vichru

Sabine ukázala, jak nebezpečný je vítr na silnicích. Tyhle rady si zapamatujte pro příště:

  1. Kamiony Kolem rozměrných kamionů vznikají extrémní větrné víry. Počítejte s tím, že vítr může kamion i náhle vychýlit z jízdní dráhy. Dodržujte odstup.
  2. 2. Mosty Snižte rychlost. Boční poryvy větru jsou na mostech běžné i normálně. Při vichřici jsou o to nebezpečnější. Navíc tu v zimě hrozí i námraza.
  3. 3. Překážky Vítr může na vozovku srazit větve i celé stromy, odfouknout části střech domů, plechy a další předměty. Jezděte tak, abyste dokázali včas zabrzdit.
  4. 4. Zásoby Mějte s sebou zásobu pití, trochu jídla a také deku a baterku. Snažte se mít nádrž pořád natankovanou, abyste si mohli topit v případné zácpě. 

Připravte se na kalamitu

Orkán už sice skončil, ale podobná situace se může kdykoliv opakovat. Takhle předejdete úrazům a škodám:

*Nechoďte do lesa. Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.

*Na zahradě okolo domu ukliďte vše, co lze, a ostatní upevněte.

*Ve městě omezte pohyb těsně kolem budov po chodníku, protože hrozí stržení střešní krytiny nebo jiné části.

*Připravte se na výpadky proudu – zásobte se baterkami nebo svíčkami. Nabijte si mobilní telefon a powerbanku.

*Sledujte sdělovací prostředky, řiďte se pokyny.

*Po skončení kalamitní situace zkontrolujte svůj dům, zahradu a také rekreační objekt.

Zdroj: Vize 0, pojišťovna Uniqa

Nejkratší let přes oceán!

Trhly rekord! Aerolinky British Airways se díky silnému větru zapsaly do historie nejkratším letem komerčního podzvukového letadla mezi New Yorkem a Londýnem. Boeing 747-436, který místy letěl rychlostí přes 1300 km/h, dopravil cestující na letiště Heathrow za 4 hodiny a 56 minut. Průměrný čas letu je šest hodin a 13 minut! „Připadalo mi to spíše jako evropský let než transatlantický,“ popsal jeden z cestujících.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.