Bojujte proti virózám! Jak dostat do těla vitamin D | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bojujte proti virózám! Jak dostat do těla vitamin D

...
... (archiv)

Podzim virózám vytváří ideální podmínky, letos je navíc největším dravcem mezi nákazami covid. Je tedy žádoucí posílit imunitu co nejvíce a zásobit organismus vitaminem D.

BOJOVNÍK PROTI COVIDU
Tým vedený vědci z americké Northwestern University analyzoval data pacientů s covidem-19 z Číny, Francie, Německa, Itálie, Íránu, Jižní Koreje, Španělska, Švýcarska, Británie a USA. Zjistil při tom, že nemocní s vážným nedostatkem vitaminu D mají dvojnásobnou pravděpodobnost vážných komplikací. Vitaminem D se ale můžete i předávkovat. V těle se ukládá v tukové tkáni, na rozdíl od vitaminu C ho organismus tak snadno nevyloučí. Mnohem lepší je podle odborníků přijímat ho prostřednictvím stravy.

POTRAVINY OBOHACENÉ VITAMINEM D
Přírodní potravinové zdroje vitaminu D jsou velmi omezené. Pokud jste vegetariáni nebo nejíte ryby, můžete mít problém s nedostatkem tohoto vitaminu. Proto řada potravinářských firem své výrobky obohacuje vitaminem D.

Potraviny, které obsahují nejvíce vitaminu D
Vejce
Vejce, která si běžně koupíte v obchodě obsahují zhruba 30 IU vitaminu D na jeden žloutek. Proto je lepší kupovat vejce od soukromých chovatelů nebo vejce od slepic krmených krmivem s vysokým obsahem vitaminu D.

Cereálie a ovesné vločky
V jedné běžné porci (45 g) obohacených cereálií pak najdeme 55 – 154 IU vitaminu D, což je až 39 % doporučené denní dávky.

Sleď
Sleď obsahuje 1628 IU vitaminu D v jedné 100g porci. Sleď ve slaném nálevu (slaneček), sardinky a další tučné ryby, jako jsou platýs nebo makrela, rovněž patří mezi bohaté zdroje vitaminu D.

Pomerančový džus
V jedné sklenici (237 ml) obohaceného pomerančového džusu najdeme až 142 IU vitaminu D, což je 36 % doporučené denní dávky.

Ústřice
V jedné porci (100 g) ústřic najdeme 320 IU vitaminu D (80 % doporučené denní dávky) a jen 68 kalorií.

Sójové mléko
Jedna sklenice (237 ml) obohaceného sójového mléka obsahuje 99 – 119 IU vitaminu D (30 % doporučené denní dávky).

Losos
Jedna porce lososa (100 gramů) obsahuje zhruba 361 – 685 IU vitaminu D.

Kravské mléko
V některých zemích (včetně České republiky) se do kravského mléka přidává vitamin D. Takové mléko pak obsahuje zhruba 130 IU vitaminu D (33 % doporučené denní dávky) v jedné sklenici (237 ml).

Olej z tresčích jater
Jedna kávová lžička (4,9 ml) oleje z tresčích jater obsahuje kolem 450 IU vitaminu D.

Pochutnejte si s vitaminem D
Penne s lososem
Potřebujete: ✔300 g krátkých těstovin ✔čerstvý losos (množství dle chuti) ✔máslo ✔1 menší cibuli ✔ cca 150 ml smetany ✔sůl ✔pepř ✔strouhaný sýr typu parmazán

Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na rozpuštěném másle společně s lososem nakrájeným na menší kousky. Směs trochu osolte. Mezitím dejte vařit osolenou vodu na těstoviny (používejte hrubou mořskou sůl). Osmahlou směs v pánvi zalijte smetanou a na mírném plameni průběžně míchejte a trochu opepřete. Uvařte těstoviny »al dente« a sceďte je (neprolévat studenou vodou). Těstoviny smíchejte s omáčkou, která mezitím krásně zhoustla, přidejte sýr a všechno pořádně promíchejte. Podávejte posypané ještě trochou sýra.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.