Výběr první půjčky je vždycky nejtěžší. Přinášíme tři tipy, jak se nespálit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výběr první půjčky je vždycky nejtěžší. Přinášíme tři tipy, jak se nespálit!

 (Shutterstock)

Všechno je jednou poprvé. Každý z nás si jednou najde prvního partnera, nastoupí do prvního zaměstnání a dříve či později si sjedná první půjčku. Většinou nepočítáme s tím, že by naše první zkušenost mohla být perfektní. V dané oblasti, ať už je jakákoliv, se teprve oťukáváme a přirozeně se dopouštíme chyb, ze kterých se musíme v budoucnu poučit.

Proč ale hledat ponaučení pouze ve vlastních chybách? Nesejde na tom, o jakou zkušenost se jedná, vždycky se najde někdo, kdo se spálil před vámi. Vždy je lepší si vzít k srdci chyby ostatních, a tak minimalizovat vlastní škody. Stoprocentně se vám to podaří pomocí tipů, které vám přinášíme v dnešním článku.

1. Výše splátky není určující, ale RPSN ano

Je samozřejmost, že při vyřizování úvěru musíte věnovat pozornost výši splátek. Díky tomuto údaji si můžete spočítat, jak velkou část svého rozpočtu si pro tento účel vyhraníte, a tak se snadněji vyhnete tomu, že by vám na splátky nezbyly peníze. Ale i když malé splátky vypadají lákavě, nemusí nutně znamenat, že se jedná o výhodnější úvěr.

To vám ukáže jedině RPSN, což je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů. Podobně jako úroková sazba, i tento údaj se uvádí v procentech za rok. Zahrnuje ale jak úrok, tak i veškeré poplatky, a proto je významným parametrem, který vám jasně ukáže, která půjčka se vám vyplatí více. Samozřejmě platí, že čím nižší RPSN, tím lépe.

2. Každý poskytovatel nemá stejné podmínky

Možná byste si mysleli, že když si budete chtít půjčit stejnou částku, tak u většiny poskytovatelů zaplatíte podobný úrok i poplatky. Opak je ale pravdou. Mezi jednotlivými společnostmi, zejména těmi nebankovními, jsou dost velké rozdíly, a proto se nikdy nevyplatí kývnout hned na první nabídku.

Namísto toho je lepší půjčky vzájemně porovnat, abyste věděli, jaké máte možnosti. Nemusí to být ani nijak složité, stačí k tomu využít online srovnávač Bezvamoney.cz. U každé nabídky máte vypsaných několik podstatných parametrů i recenze zákazníků, takže si snadno vyberete produkt, který vám bude ve všech ohledech vyhovovat.

3. Nezapomínejte spořit

Nemáte úspory? A co budete dělat, až se vám nakupí výdaje a na splátku nezbydou peníze? Zní to jako dost černý scénář, nicméně i s takovými okolnostmi je třeba počítat. Až si tedy budete počítat možnou výši splátky, do svých propočtů zahrňte i to, že si nějaké peníze odložíte do rezervy. Pokud to situace dovolí, věnujte část měsíčních prostředků i spoření na budoucnost. O tom, jaký typ spoření se vyplatí v různém věku, jsme nedávno vydali tento článek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.