Nejbližší snímky Slunce odhalily ohně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejbližší snímky Slunce odhalily ohně

Snímek SLunce z největší blízkosti v historii!
Snímek SLunce z největší blízkosti v historii! (Foto ESA)

Sedmdesát sedm milionů kilometrů! Tak blízko se Slunci přiblížila sonda Solar Orbiter a pořídila dosud nejdetailnější snímky centrální hvězdy naší soustavy. Asi v půli cesty mezi Zemí a Sluncem objevila i nový fenomén!

Sonda Solar Orbiter, jejíž název bychom mohli přeložit jako oběžník Slunce, byla vypuštěna 10. února z mysu Canaveral v USA. Na projektu Evropské vesmírné agentury (ESA) se podílela Česká republika i americká NASA. Jejím cílem je pomoci vědcům pochopit, jak některé procesy na Slunci fungují. A proto sonda Slunce vyfotila z dosud největší blízkosti!

Záhadné táboráky
A snímky už odhalily dosud neznámý fenomén. Vědci si na nich všimli drobných záblesků, které nazvali campfires neboli táborové ohně. „Jsou to malí příbuzní slunečních erupcí, které můžeme pozorovat ze Země, jen jsou milionkrát menší,“ popsal jev belgický vědec David Berghmans, který se na projektu podílí. Jak přesně tyto »táboráky« vznikají, je stále předmětem bádání.

Vzdálená strana
Pozice sondy, která se Slunci přiblížila asi na 77 milionů kilometrů, umožňuje pozorovat dosud neprobádaná místa na Slunci. I ta, která ze Země vzdálené asi 149,5 milionu kilometrů vidět nejsou. Vědci doufají, že jim zkoumání magnetického pole Slunce pomůže lépe pochopit sluneční erupce a předpovídat jejich vznik.

Až před Merkur
Solar Orbiter má být Slunci ještě blíže. Měla by se mu přiblížit až na 42 milionů kilometrů, čímž by se k němu dostala blíže, než je první planeta sluneční soustavy Merkur. Ta je od hvězdy vzdálená v průměru 57,9 milionu kilometrů.

Zdánlivý klid
Slunce se teď nachází v jedenáctiletém období klidu. „Protože je Solar Orbiter v jiném úhlu ke Slunci než země, mohli jsme vidět jeden aktivní region, který ze Země není pozorovatelný. To se nám povedlo poprvé,“ popsal Sami Solanki, vědec z institutu v německém Göttingenu.

Objasní záhadu?
by mohly objasnit jednu ze záhad obestírajících Slunce. Jeho koróna, jasně zářící okolí Slunce, je tvořena žhavými plyny. Proč se ohřívá na teplotu přesahující milion stupňů Celsia, vědci dosud nedovedli uspokojivě vysvětlit. „Jednotlivě jsou tyto táboráky bezvýznamné, ale v součtu mohou být hlavní příčinou zahřívání sluneční koróny,“ uvedl Frédéric Auchère z francouzského institutu astrofyziky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.