Červená Lhota: Zkáza na nejslavnějším zámku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Červená Lhota: Zkáza na nejslavnějším zámku!

zámek Červená Lhota
zámek Červená Lhota (iStock)

Vodní zámek Červená Lhota, který se objevil v mnoha filmových pohádkách, je bez vody. Hráz rybníka začala prosakovat tak, že rybník museli správci památky vypustit. Turisté se proto atraktivních projížděk na lodičkách okolo zámku letos nedočkají.

Vidět vodní zámek bez vody mohli turisté už loni, kdy se přilehlý rybník poprvé po desítkách let odbahňoval. Pro mnohé to byl překvapivý pohled. Až dosud zámek s typickou červenou fasádou znali z filmů jako ostrůvek obklopený vodou.

Poškozená hráz
„Ten sediment byl vysoký přes 170 centimetrů, vše utěsnil a historickou hráz, která je stará téměř 500 let, zakrýval. Při odbahňování se ale ukázalo, že hráz potřebuje opravu. Počítali jsme s ní letos na podzim,“ řekl kastelán Tomáš Horyna. Plány ale narušily průsaky vody na sousední pozemky. Proto museli správci zámku znovu rybník vypustit.

Stará potrubí
„Voda uniká z léta nepoužívaných historických výpustí. Jsou to dřevěná potrubí, která jsou zaslepená. Domnívám se, že jedno z nich začalo opět fungovat,“ dodal kastelán s tím, že se tato část musí opravit jako první. Na podzim začnou plánované opravy na celém výpustním zařízení.

Auta nesmí na hráz
Bezpečný není ani most nad stavidly, který hrozí propadnutím. Zjistili to stavební odborníci při místním šetření. To je důvod, proč nově nesmí po hrázi zámeckého rybníka jezdit žádná vozidla. Zatím není jasné, zda památkáři budou asanovat stávající části hráze, nebo se postaví pevné pilíře a na nich nový most. Do prázdnin by měl být hotový projekt.

Okouzlila filmaře i černobílá!
Fotogenická Červená Lhota vždy lákala i filmaře, a to kupodivu i v dobách černobílého filmu. Zahrála si tak už v detektivce Křížová trojka (1948). Mihla se také v pokračování legendárního seriálu Nemocnice na kraji města – nové osudy (2008) nebo v nepříliš povedené americko-francouzské komedii Au Pair II aneb Pohádka pokračuje (2001). Nejčastěji tu ale vznikaly pohádky. Ruská Princezna na hrášku (1976) a české O štěstí a kráse (1986), O zatoulané princezně (1987), Pan Tau (1988)... Nejznámější a nejoblíbenější je ale Zlatovláska (1973) s Petrem Štěpánkem (71), Jorgou Kotrbovou (73) a Ladislavem Peškem (†79).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.