Převratný archeologický objev v Pardubicích: Pod zámkem našli hrad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Převratný archeologický objev v Pardubicích: Pod zámkem našli hrad!

Pardubický zámek
Pardubický zámek (foto východočeské muzeum pardubice )

Objev archeologů při právě probíhající rekonstrukci pardubického zámku přinesl nové zjištění o nejstarší podobě této památky. Narazili totiž na pozůstatky hradu, opukovou zeď z věže ze 14. století.

Zbytky zdi široké 2,4 metru odhalili pracovníci pardubického muzea ve výkopu v místě přestavby elektrické přípojky v jižní části nádvoří zámku. „Nález potvrzuje předpoklad, že tento hrad byl menší a jeho jádrem byla obytná věž zvaná donjon, která měla obdélníkový nebo čtvercový půdorys. Obehnána byla zřejmě hradbou, a to buď kamennou anebo dřevěnou palisádou,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Libánek. „Tento objev tak vyvrací starší představy o dvoupalácové dispozici hradu 14. století,“ vysvětlil stavební historik Bohdan Šeda.

Nejstarší zeď

Pozůstatek obranné věže je patrně nejstarší dosud objevenou zdí v Pardubicích. Mladší stavby jsou totiž většinou z vyvřelých hornin, zatímco tato je z opuky. „Když pak hrad koupil v roce 1491 Vilém z Pernštejna, zahájil rozsáhlou přestavbu. Starší donjon a další stavby, které už zřejmě nevyhovovaly velikostí, byly zbořeny a donjon nahradil dnešní jižní palác ve stylu pozdní gotiky a rané renesance,“ přiblížil Šeda.

Kdo stavěl?

Otázkou zůstává, kdo hrad ve 14. století postavil. „To nelze s určitostí říci. Mohli jimi být synové Arnošta z Hostýně Bohuš, Vilém a Smil, kteří byli podporováni bratrem Arnoštem z Pardubic (25. 3. 1297 – 30. 6. 1364; pražský arcibiskup – pozn. red.),“ řekl ředitel pardubického muzea Tomáš Libánek Před donjonem v místě patrně stávala tvrz typu motte, opevněné sídlo postavené na upraveném přírodním návrší ve tvaru komolého kuželu.

Tak to mohlo vypadat

Na nákresu je znázorněn půdorys přízemí zámku se zakreslením nalezené zdi. Tmavě červenou barvou je zachycen odhalený fragment zdi, světle červenou je nakreslena hypotetická rekonstrukce minimálního rozsahu věže, fialová znázorňuje hypotetickou rekonstrukci maximálního rozsahu věže a šedá možný rozsah opevnění hradu ve 14. století.

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.