Ministryně financí Schillerová: Odložíme splátky úroků a hypoték, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ministryně financí Schillerová: Odložíme splátky úroků a hypoték, ale...

Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová své roušky s oblečením příliš neladí, na rozdíl od jiných kolegů a kolegyň ( 24. 3. 2020)
Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová své roušky s oblečením příliš neladí, na rozdíl od jiných kolegů a kolegyň ( 24. 3. 2020) (Blesk:Jakub Poláček)

Plošné pozastavení splácení úvěrů včetně hypoték. To chce navrhnout ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) ve středu na jednání vlády. A najednou chce zrušit také daň z nabytí nemovitosti. Jenže... sebere odpočty úroků z hypotéky!

S návrhem, který včera představila ministryně na TV Prima, souhlasí i guvernér České národní banky Jiří Rusnok (59), upozorňuje ale, že je třeba vše správně naplánovat, aby opatření »nepoložilo « banky. Že to bankovní domy unesou, je přesvědčena ministryně. „Chci, aby to znamenalo, že podnikatelé a občané nebudou muset půl roku splácet,“ uvedla. S bankami se chce bavit i o úrokové sazbě, která by po dobu neplacení měla stále běžet. „Úroky by mohly být umenšené, jednalo by se o nějakou symbolickou výši,“ upřesnila. Pro Aha! doplnila, že jeho výši v tuto chvíli ladí specialisté na finanční trhy, aby po půlroce lidé nemuseli zaplatit zjednodušeně řečeno 6 měsíčních splátek výše půjčených peněz a 12 měsíčních úroků. Na Facebooku pak také uvedla, že kdo bude chtít dál platit, jako by žádné moratorium nebylo, klidně může. Vicepremiérka chce také zrušit 4% daň z nabytí nemovitostí, kterou platí kupující. „Musím říct, že mi nikdy nedávala smysl,“ řekla včera a dočkala se ale kritiky, protože ještě donedávna zrušení této daně sama odmítala. Výpadek v rozpočtu, který by vzhledem ke zrušení byl zhruba 13 až 14 miliard ročně chce ale Schillerová kompenzovat zrušením daňových odpočtů od hypoték. Tohle lidi naštvalo, protože jde i o desetitíce ročně, které jsou zvyklí od státu dostávat zpět a s nimiž do nelehké doby také počítali. Nakonec upřesnila, že odpočty zmrazí jen u nových hypoték a že se to nedotkne ani refinancování.

Máme se kam zadlužovat!
S nápadem ministryně financí souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda (na snímku). „Musíme oddalovat platby a splátky hypoték, protože nám zamrzla podstatná část ekonomiky, a jestliže chceme, až ji rozmrazíme, aby nám něco zbylo, tak musíme zmrazit maximum finančních toků. Jinak bude docházet k řetězovým bankrotům,“ řekl pro Aha!. Lidé podle něj musí mít jistotu, že, když ekonomika bude zavřená, maximum plateb se jim přesune do doby, kdy už budou vydělávat. S čím už tolik nesouhlasí, je zrušení daňových odpočtů za hypotéky. „Zatíží to daňové poplatníky příští rok, až budou platit daň za letošek,“ vysvětlil a dodal, že teď není čas, kdy má vláda takříkajíc sedět na penězích. Přímo naopak. „Česko se na rozdíl od jiných má kam zadlužovat,“ ukončil Kovanda.

Lukáš Kovanda

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.