Cestování za exotikou po koronoviru: Egypt otevírá letoviska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Cestování za exotikou po koronoviru: Egypt otevírá letoviska

Pláže v egyptské Hurgadě.
Pláže v egyptské Hurgadě. (Foto Aha! – D. Malík, J. Poláček, D. Černovský, infografika Aha!)

Zelená vládne Evropě. Aspoň podle tzv. cestovatelského semaforu ministerstva zahraničí. Do většiny států v Unii je možné cestovat bez negativního testu na Covid-19. A lákat turisty začínají také země jako Egypt či Tunisko.

Aktualizovaný semafor začal platit od včerejška a doznal pár změn. „Ve většině zemí je nízké riziko nákazy. Češi se od 15. 6. (od včerejška) budou muset prokázat negativním testem jen při příjezdu z Portugalska, Švédska a Slezského vojvodství,“ napsal na Twitter ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). V těchto místech je podle něho epidemiologické riziko stále vysoké.

Problém u hranic
Nepříjemnosti mohou potkat Čechy, kteří chtěli zamířit na dovolenou do Portugalska. To bylo ještě minulý týden oranžové, ale nyní »spadlo« do nejrizikovější kategorie. Skokově pozitivních přibylo také v Polsku, tedy přesněji jenom ve Slezském vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem. Zbytek Polska je ale označen zelenou barvou, tedy zemí s nízkým rizikem nákazy.

Kdy k faraonům?
Stále zatím není jasné, kdy si čeští turisté budou moci zaletět za památkami a plážemi do Egypta. Ten má zatím rezorty otevřené pro své občany, od prázdnin se ale mají zpřístupnit i zahraničním turistům. Země faraonů totiž od 1. července obnovuje mezinárodní lety. Jenže užít si dovolenou bude možné jenom na některých místech, která jsou nejméně zasažená koronavirem, například letovisko Šarm aš-Šajch či oblíbená Hurgada. Vše ale za důsledného dodržování hygienických opatření. Lety už plánuje i společnost Smartwings a to od15. července až do října.

Maďar: Do Egypta bych nejezdil
Epidemiolog a šéf pracovní skupiny pro uvolňování opatření na ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar zatím cestování do Egypta nedoporučuje. Podle posledních zpráv totiž Káhira hlásí rekordní počet jak nově nakažených (1677), tak i zemřelých. Dohromady už tamní úřady evidovaly 42 980 případů koronavirové nákazy a 1484 souvisejících úmrtí. „Z mého pohledu by byl čirý nerozum tam jet. Víme, že situace se tam zhoršuje, ale už převažují ekonomické důvody nad epidemiologickými. To by ale pro naše lidi a cestovky neměl být signál, že by tam měli jet,“ uvedl epidemiolog Maďar.

Kdy do Tuniska a Maroka?
Podle webových stránek ministerstva zahraničí plánuje Tunisko otevřít svůj vzdušný prostor od 27. června. Pro vstup do země ale bude platit povinnost prokázat se při příjezdu negativním testem, který nesmí být starší tři dny. Platit budou zvýšená hygienická opatření. To Maroko je zatím stále odříznuto od veškerých komerčních letů s pasažéry a do země ani nepřiplouvají trajekty s turisty. Zatím proto není známo, kdy se africký stát opět pro turisty plnohodnotně otevře.

Evropa je jednotná
Evropská unie rozhodla o prodloužení svých doporučení pro cestování mimo své hranice až do 1. července. To Aha! potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Štíchová. Nadále tak platí, že by jednotlivé země sedmadvacítky neměly samy od sebe rozhodovat o cestách mimo Unii. „Rozumím, že naše občany zajímá, kdy budou moct vyjet do dovolenkových destinací jako Egypt či Maledivy. V tuto chvíli se ale EU připravuje na společná vyjednávání se třetími zeměmi. Věřím, že Češi se na jiné kontinenty podívají ještě letos,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (38, ČSSD).

Obnovení letí
Do provozu se už pomalu vrací Letiště Václava Havla v Praze. Na Ruzyni mají od 17 dopravců potvrzené spoje do 55 destinací. Od včerejška je tak možné lítat do Bělehradu, Bruselu, Košic či Mnichova. Podle předsedy představenstva pražského letiště Václava Řehoře se seznam linek bude v následujících týdnech dále rozšiřovat. Přibude třeba Budapešť nebo Manchester. Může za to hlavně rozvlňující se opatření v jednotlivých zemích a poptávka po létání od veřejnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.