Les na Jihlavsku vydal 177 let starý kámen z opevnění habsburské armády | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Les na Jihlavsku vydal 177 let starý kámen z opevnění habsburské armády

Kamenický mistr vytesal i letopočet působení 8. moravského pěšího pluku na Jihlavsku.
Kamenický mistr vytesal i letopočet působení 8. moravského pěšího pluku na Jihlavsku. (Foto Aha! – Jiří Čada, Zdeněk Matyáš)

Unikátní památku odhalilo kácení kůrovcového dřeva v lesích nedaleko Vyskytné nad Jihlavou. Dřevaři tam ve svahu objevili »vojenský« kámen s vytesaným letopočtem 1843!

Kámen je zasazen do skály, která tvořila tehdejší vojenské opevnění, tzv. šance. „Nemůžete to minout, těžba odkryla celý tehdejší obranný val,“ informovala Aha! starostka Vyskytné Hana Provázková a dodala, že násep prý vznikl po vyvedení 8. moravského pěšího pluku na manévry v okolí Jihlavy.

Šikovný mistr
Vojáci se tehdy zakopali v blízkosti hlavní komunikace mezi Jihlavou a Pelhřimovem. V písemnostech obce stojí, že kromě budování opevnění spravili v roce 1843 ve Vyskytné hřbitovní zeď. Mezi vojáky očividně musel být i šikovný kamenický mistr, který do kamene na šancích vytesal nejen název regimentu, ale i letopočet jeho působení na Jihlavsku.

Třicetiletá válka
Historie zmíněného pluku se odvíjí od průběhu třicetileté války. „Tehdy v habsburské armádě vznikala řada jednotek a také v jejím průběhu i zanikala,“ prozradil amatérský badatel Pavel Musil z Brna. „Ten osmý přežil až do roku 1769, kdy mu byl oficiálně udělen název 8. moravský pěší pluk,“ doplnil.

TRENCK A KRUTÍ PANDUROVÉ
V 8. moravském pěším pluku sloužil jako důstojník v letech 1728 až 1731 známý dobrodruh Franz von der Trenck, chráněnec Marie Terezie. Ta jej pověřila vytvořením vůbec nejkrutější jednotky té doby, tzv. pandurů. Mumifikované tělo barona Trencka dnes odpočívá v kapli Kapucínské hrobky v Brně. „Po vzniku ČSR se jednotka změnila na 43. pěší pluk,“ uvedl badatel Pavel Musil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.