5 triků pro bělejší úsměv: záleží na čištění zubů, ocet raději vynechte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

5 triků pro bělejší úsměv: záleží na čištění zubů, ocet raději vynechte

 (Shutterstock)

Znáte něco krásnějšího než zářivě bílý úsměv? Zdravé a nádherně světlé zuby rozhodně nejsou samozřejmostí a je třeba toho pro ně hodně udělat. Máme pro vás 5 tipů, které vám mohou k bělejším zubům výrazně pomoci.

Nedůvěryhodným přípravkům na bělení zubů, které se dají za pár korun sehnat (nejen) na asijských e-shopech, se raději vyhýbejte. V lepším případě byste nezaznamenali výsledek, v tom horším by vám mohly ublížit. Zaměřte se raději na důkladné čištění zubů vhodným kartáčkem, na některé zlozvyky, které si možná nevědomky udržujete, a na vlastní jídelníček.

Čištění zubů hraje prim. Obujte se do něj!

Asi vás to zrovna nepřekvapí, ale čištění zubů se na jejich kvalitě odráží nejvíc. Pro většinu z nás je vhodnější dát přednost elektrickému kartáčku než se trápit s tím manuálním. Většina z nás totiž nemá perfektně zvládnutou techniku čištění, což může vést nejen k tvorbě zdravotních problémů se zuby, ale i k jejich nepěknému vzhledu. Jakmile máte k ruce elektrický kartáček, je to hračka.

K dokonale vyčištěným zubům, na kterých nebudou mít záškodníci šanci, vede třeba užívání praktického elektrického kartáčku s 3D technologií, známou také pod zkratkou ORP (oscilačně rotačně pulzační). Díky ní dokáže kartáček oscilacemi narušit zubní plak, rotacemi ho odstranit, a když k tomu přidáme ještě pulzace, dosáhnete odstranění i o 100 % plaku víc oproti manuálnímu kartáčku.

Náš tip: Přizvěte si na pomoc náhradní hlavice Oral-B 3D White s lešticí vložkou, které jsou vyvinuty k šetrnému odstraňování skvrn!

Vyhněte se potravinám a nápojům, které zuby zbarvují

Některé potraviny na barvu zubů působí skoro až destruktivně. Při nesprávné péči nám mohou po čase zbýt jen oči pro pláč. Obecně platí, že zuby mohou samy od sebe získávat žluté zbarvení jen tím, že stárneme. Co jim ale rozhodně nepřidává, to je konzumace některých jídel a nápojů. Jde třeba o silný čaj, kávu, červené víno, colu, energetické nápoje, čokoládu, výrazně barevné omáčky (například kari nebo rajčatovou), červenou papriku, a dokonce sem patří i některé ovoce – borůvky, granátové jablko, třešně nebo ostružiny.

Ne že by snad bylo nejlepším řešením se těmto škůdcům vyhnout, pokud je ale rádi a často jíte a pijete, je na místě čistit si zuby ideálně brzy po jejich konzumaci, případně použít aspoň ústní vodu.

Zařaďte do jídelníčku potraviny, které k bělení zubů pomáhají

Na druhou stranu jsou i potraviny, jejichž konzumace vám může k bělejšímu úsměvu pomoci. Do této kategorie patří například jahody, které na zuby pozitivně působí díky obsahu kyseliny jablečné, a citrusy, s nimiž to ovšem nesmíme přehánět, protože by mohly postupem času narušit samotnou sklovinu zubů. Mezi dalšími je pak cibule nebo nepřeslazené mléčné výrobky, jež nabízejí větší množství vápníku. Ten k bělosti zubů aktivně přispívá. I tady ale platí, že všeho bychom měli požívat s mírou.

Nechte si vybělit zuby u lékaře

Ani profesionální bělení zubů dnes není ničím neobvyklým. Jde ale o tu nejdražší metodu, jak dodat úsměvu na zářivosti. Cena začíná na 5 000 Kč, snadno se vyšplhá i na dvojnásobek. Lidé s velmi silným zabarvením zubů, u nichž se procedura musí vícekrát opakovat, pak musí počítat s ještě vyššími výdaji, klidně i s 20 000 Kč.

Ale pozor! S výsledkem můžete být spokojeni jen tehdy, jsou-li skvrny na vašich zubech povrchové. Pokud se zuby zabarví pod sklovinou, ani sebelepší a sebedražší čištění řešením nebude. Lepší je proto zvolit pozvolnou metodu odstraňování povrchových skvrn elektrickým kartáčkem, přičemž první výsledky uvidíte už za týden.

S babskými radami buďte opatrní

Babských rad a návodů, jak vybělit zuby doma rychle a za pár korun, je na internetu k nalezení víc než dost. Ne vždy je to ale to, co by vaše zuby skutečně ocenily. Když se i do takového bělení ale pustíte s mírou, můžete si jednou za čas zkusit vyčistit zuby troškou jedlé sody, která dokáže rozpouštět zubní kámen.

Pozor si dejte na tipy a triky, které zahrnují citrusy. O tom, že se s nimi musí opatrně kvůli sklovině, už jsme psali. Další součástí laického domácího bělení zubů je pak ocet. Ten bychom opravdu raději vynechali, protože k zesvětlení zásadně nepřispěje a může spíš uškodit. Lepší je proto na babské rady příliš nespoléhat a raději se spolehnout na čištění zubů s nástroji od ověřených výrobců, kterým je například renomovaná a zubaři doporučovaná značka Oral-B.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.