Maminkou i s roztroušenou sklerózou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Maminkou i s roztroušenou sklerózou

Veronika s dcerou.
Veronika s dcerou. (Foto scom, ara)

Nemoc má v Česku odhadem 22 000 lidí a každoročně přibude asi 700 dalších. Nemoc propuká brzy, kolem 31. roku věku. K příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy tradičně zveřejňuje Nadační fond Impuls nejnovější data z Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS).

Nedá se vyléčit, ale...
Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, které zasahuje centrální nervovou soustavu. Přestože se jedná o nemoc nevyléčitelnou, medicína přichází se stále novými možnostmi léčby, které lidem umožňují žít kvalitní život. Zatímco v roce 2013 měli neurologové k dispozici 9 léků, loni už mohli při léčbě volit ze 17 preparátů a ve fázích vývoje je 27 nových látek.

Riziko u rodiček je velké
„Je ale nutné sledovat bezpečnost těchto léků. Musíme přesně vědět, jaké léky je možné podávat například maminkám hned po porodu, a snížit tím riziko atak nemoci, které je u čerstvých rodiček bohužel časté,“ říká prof. Eva Kubala Havrdová z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Podle ní se v roce 2019 pacientkám s roztroušenou sklerózou narodilo 212 miminek.

Průběh choroby
„Při roztroušené skleróze se rozvíjí zánět v mozku a míše a ten poškozuje ochranný obal nervových vláken i samotná nervová vlákna. Tím dochází k poruše přenosu nervových signálů z mozku do těla a k projevům nemoci. Například se jedná o špatnou koordinaci pohybů, problémy s rovnováhou, rozmazaným viděním nebo poruchami myšlení. Tyto projevy chodí v tzv. atakách, které přetrvávají minimálně 24 hodin,“ vysvětluje primářka MUDr. Marta Vachová z neurologického oddělení Nemocnice Teplice.

Veronika (23): Děti mám navzdory nemoci
Je mladá, krásná a nemocná. Roztroušenou sklerózu má od jedenadvaceti let. „Nejprve jsem začala ztrácet zrak. A můj stav se rychle zhoršoval,“ popisuje mladá žena. Po třech týdnech se dozvěděla diagnózu: roztroušená skleróza. Nasadili jí kortikoidy, po kterých se jí vidění zlepšilo, ale na levé oko od té doby vidí jen na 20 %. „Po půl roce od stanovení diagnózy jsem dosáhla na biologickou léčbu a začala jsem se cítit konečně dobře,“ vzpomíná Veronika. I proto se s manželem rozhodli, že se pokusí o miminko. Ve čtyřiadvaceti letech se jí narodil zdravý chlapeček. Nyní je Veronika na mateřské s tříletou holčičkou. „Rozhodnutí mít děti i navzdory roztroušené skleróze bylo to nejlepší, které jsem v životě udělala. Žít pro rodinu mě vnitřně naplňuje a jsem šťastná. To mě posiluje i v boji s nemocí.“

Víte, že...
......v České republice je unikátní síť 15 neurologických center se specializací na roztroušenou sklerózu?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.