Neurologové nahlédli do hlavy ochrnutým: Co se děje s mozkem?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Neurologové nahlédli do hlavy ochrnutým: Co se děje s mozkem?!

Neurologové elektrodami nahlédli do hlavy ochrnutým.
Neurologové elektrodami nahlédli do hlavy ochrnutým. (Foto BrainGate)

Po náročném dni často říkáme, že potřebujeme »vypnout mozek«. Zřejmě to tak ale nefunguje: vnitřek naší hlavy pracuje, i když o tom v noci nevíme.

Výzkumný projekt BrainGate amerických univerzit propojil mozek s počítačem. Sestava drobných elektrod v hlavě dokáže (zatím spíše hrubě) detekovat elektrické signály mezi neurony. Primárně jde o pomoc tetraplegikům – ochrnutým na všechny končetiny. Do jisté míry už ovládají robotické protézy nebo počítač. Místo pohybem myší prostě myslí na to, kterým směrem má kurzor jet. Teď vědci zkusili přístroj využít i k dalšímu výzkumu, podívali se do hlavy spícím lidem. Konkrétně dvěma tetraplegikům, kteří už elektrody v hlavě mají. Jeden má amyotrofickou laterální sklerózu (ALS), druhý ochrnul po úrazu.

Hráli ze spaní

Zadali jim velmi primitivní hru: opakovat pohyb kurzoru mezi čtyřmi barevnými políčky. A pak si měli dát šlofíka. Při spánku byly v příslušné oblasti jejich mozku patrné impulzy odpovídající impulzům při hře – jako by ji hráli znovu. „Předpokládá se, že takzvané off-line přehrávání neurálních signálů, dříve pozorované u zvířat, je mechanismem k upevnění paměti,“ píší neurologové ve studii v magazínu Cell Reports. Jako by všechny vjemy byly psány tužkou a až ve spánku se obtáhly fixou do dlouhodobé paměti. „Proto je před písemkou či důležitým pohovorem prospěšné se dobře vyspat, je vědecky podloženo, že spánek je pro kognitivní procesy velmi důležitý,“ uvedla spoluautorka studie Beata Jarosiewiczová. S přehráváním patrně souvisí sny. Zatím se ale vědci neshodnou, zda mají nějakou funkci, nebo jsou spíše vedlejším účinkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.