Jídla, která miluje váš mozek! Potíže s pamětí nemají jen senioři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jídla, která miluje váš mozek! Potíže s pamětí nemají jen senioři

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Ranní hledání klíčů či mobilu, šacování kapes kvůli peněžence, deštník zapomenutý v restauraci – ano, mohou to být první příznaky demence nebo Alzheimerovy choroby. Ale také to může znamenat, že váš mozek není úplně fit.

Nenechte hlavu odpočívat Dobrou prevencí je mozek zaměstnávat. Především lidé po padesátce a ti, kteří odešli do důchodu. Vhodné je studium na univerzitách třetího věku, různé stolní hry třeba s vnoučaty (pexeso, scrabble, dáma, šachy). Dobrou volbou je i stará dobrá hra Země, město, jméno, zvíře...

Demence a strava

Degenerativní onemocnění mozku se týká hlavně osob v seniorském věku. Právě špatná výživa může znamenat nevhodné hubnutí až podvýživu. „Když už mozek onemocní, je důležitý dostatečný příjem kvalitních bílkovin a navýšení energetické hodnoty stravy. A právě tuky mohou navýšit energetickou hodnotu bez významného zvýšení jejího objemu. Důležité je ale klást důraz na výběr takových tuků, které mají na zdraví mozku pozitivní vliv,“ tvrdí Markéta Šplíchalová z České alzheimerovské společnosti.

Víte, že...

Česká alzheimerovská společnost odhaduje, že letos vystoupá počet lidí s těmito diagnózami na 183 tisíc? A v roce 2050 už u nás bude dokonce 380 tisíc nemocných.

Abychom se vyhnuli potížemi s pamětí, je potřeba mozek zaměstnávat a také správně živit. Monika Tělupilová, brněnská výživová poradkyně a nutriční terapeutka, sestavila seznam potravin, které jsou pro mozek prospěšné a které škodí.

Vhodné potraviny

Voda

Tekutiny nezbytně potřebujeme pro fungování celého těla i mozku. Měli bychom přijímat 30 – 40ml na 10kg tělesné hmotnosti. Pokud pijeme méně, jsme dehydrovaní a naše mentální výkonnost jde dolů. Hůře se soustředíme a jsme roztržití.

Glukóza

Hlavním zdrojem energie pro mozek je glukóza. Aby nedocházelo k poklesu ve výkonnosti, je potřeba mít vyrovnanou hladinu krevního cukru. Proto je vhodné přijímat celozrnné výrobky, potraviny s nižším glykemickým indexem a nevynechávat přílohy. Ty mozku zajistí pravidelný přísun energie.

Kofein

Pokud se cítíme unavení, tak nás může vzpružit šálek kvalitní kávy ideálně na lačno a bez mléka. Kofein se tak co nejdříve vstřebá.

Ořechy

Jsou zdrojem vhodných rostlinných tuků. Například vlašské ořechy z pohledu tradiční čínské medicíny podporují mozek a navíc jej připomínají i svým tvarem.

Ryby

Zejména ty tučné jako je např. losos, jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Ty při dlouhodobém příjmu podporují funkci mozku.

Nevhodné potraviny

Cukr

Dokáže nás velice rychle vzpružit, ale následně můžeme očekávat propad energie a únavu.

Alkohol

Není snad vůbec nutné připomínat, že pravidelná a nadměrná konzultace podporuje zánik mozkových buněk.

Energetické nápoje

Obsahují značné množství cukru i různé stimulační látky. Tato kombinace při nadměrné konzultaci může způsobit nesoustředěnost, neklid a nervozitu.

Přečtěte si
inocenta
22. 3. 2020 • 13:07

Opotřebování se nelze vyhýbat donekonečna. Čas nakonec vítězí, ale není třeba tomu nevhodně napomáhat.Lidi se někdy chovají jako by měli žít navěky, a mladí někdy nevěří že také zestárnou. .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.