Sudoku trénuje mozek: Podle vědců omládne až o 10 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sudoku trénuje mozek: Podle vědců omládne až o 10 let

Sudoku
Sudoku (Profimedia.cz)

Máte rádi číselné doplňovačky? Luštíte sudoku? Možná tím svému mozku prokazujete mnohem větší službu, než si vůbec dokážete pomyslet. Udržujete ho totiž v kondici a svěží.

Mentální posilovna
Pokud se chcete udržovat v dobré duševní kondici, je třeba zaměstnávat mozek a numerické operace se k tomu výborně hodí. „Zatěžování mozku vylepšuje kognitivní funkce, udržuje mozek svěží a akceschopný,“ říká psycholožka Radana Rovena Štěpánková. „Naopak stres a práce pod tlakem mozku dlouhodobě škodí,“ doplňuje.

Díky luštění mládne
Podle studie neurologů z Univerzity Exter a Londýnské university mozek i díky luštění sudoku »mládne«. Při porovnávání biologického mozku se skutečným věkem člověka došli k názoru, že ti, kdo často řeší hlavolamy, mají až o deset let mladší mozek než jejich vrstevníci, kteří se žádné duševní činnosti nevěnují. , j Luštitelé byli bystřejší, lépe jim sloužila paměť i logické myšlení.

Ochrana před alzheimerem?
Luštění hlavolamů samozřejmě nemůže Alzheimerově chorobě zcela zabránit, ale pokud se mu věnujete pravidelně a udržujete »mozek v chodu«, zajistí to lepší duševní kondici do vysokého věku.

Čím ještě povzbudit mozkovnu?
Luštění sudoku samozřejmě nestačí, potřebujete také pohyb na čerstvém vzduchu, abyste povzbudili oběhový systém, a také správný jídelníček. Mozku prospívá například hořká čokoláda, avokádo, borůvky, oříšky, listová zelenina a fazole.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.