Mariánské Lázně žádají o pomoc armádu: Desítky nakažených seniorů v LDN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Mariánské Lázně žádají o pomoc armádu: Desítky nakažených seniorů v LDN!

Mariánské Lázně
Mariánské Lázně (profimedia.cz)

Raketový růst počtu nakažených koronavirem přinutil Karlovarský kraj požádat o pomoc armádu. Víc než čtyři desítky pozitivně testovaných hlásí totiž oddělení lůžkové dlouhodobé péče v Nemocnici Mariánské Lázně.

Podle starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny (35, Piráti) se počty nakažených rychle zvyšují. „Zatímco k neděli 19. dubna jsme evidovali celkem devět pozitivních případů, k neděli 26. dubna jich bylo celkem 51,“ řekl Kalina. Většina nakažených je právě z léčebny, včera jich aktuálně bylo 43, z toho 34 pacientů a 9 zaměstnanců. Pacienti jsou izolovaní, s mírným průběhem nemoci bez teplot, jen s kašlem. „Je pravda, že nakažených přibylo, ale týká se to hlavně případů v nemocnici,“ řekl Kalina Aha! s tím, že město nebude zatím dělat žádná opatření. Zařízení už dostalo celoobličejové masky, které lze opakovaně dezinfikovat.

Vojáci do nemocnic
Žádost o armádní pomoc, s níž se kraj obrátil na Ústřední krizový štáb, včera přinesl na vládu jeho předseda Jan Hamáček (41, ČSSD). „Nežádají o vojáky přímo, ale žádají o změnu vládního usnesení, aby bylo možné armádu nasadit i ve zdravotnických zařízeních. To je věc, kterou musíme prodiskutovat s ministerstvem obrany a zdravotnictví,“ řekl Hamáček. Kabinet nakonec schválil, že vojáci mohou pomáhat nejen v sociálních, ale také ve zdravotnických zařízeních.

Nejvíc hned po Praze
Karlovarský kraj má i kvůli mariánskolázeňské léčebně v posledních dnech nejvyšší nárůst počtu nakažených, kterých je už 350, přičemž Chebsko patří mezi nejpostiženější okresy v republice. Karlovarsko má tak nyní druhý nejvyšší počet nakažených, a to 119 na 100 tisíc obyvatel, je to nejvíc po Praze, kde je to 128 nemocných.

Uzavřou město?
Kvůli hromadné nákaze už byly na dva týdny uzavřeny obce na Olomoucku. Zhruba 24 tisíc obyvatel Litovle, Uničova a dalších 19 obcí bylo odříznuto od světa a oblast hlídala policie a vojáci. Z nařízení hygieniků nemohli lidé území opustit a striktně měli omezen také pohyb. Podle starosty Mariánských Lázní je ale tady nákaza soustředěna jen do nemocnice a všeobecná karanténa není třeba. „Pakliže by se ve městě nic nezměnilo, není důvod přijímat takováto drastická opatření,“ řekl Martin Kalina Aha! Podle něj by i z logistického hlediska byla karanténa asi 13tisícového města náročná.

Krajské volby 2020 v Karlovarském kraji >>>

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 7431 NAKAŽENÝCH A 222 MRTVÝCH
Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 7431 nemocných s Covid- 19. Nákaze podlehlo celkem 222 lidí. Počet vyléčených pacientů je 2826.

LÉK NA COVID-19 DORAZIL
Naděje pro všechny nakažené dorazila do pražské všeobecné fakultní nemocnice! Japonský lék Favipiravir odtud k nemocným s Covid-19 poputuje i do dalších nemocnic. Zájem už projevily Thomayerova nemocnice v Praze a Fakultní nemocnice Hradec Králové, zájem dalších se očekává. „Odpoledne nemocnici čeká i dodávka amerického léku Remdesivir,“ doplnila včera její mluvčí Marie Heřmánková. Léku na chřipku s látkou favipiravir do Česka dorazí dávka asi pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který Česku poskytlo Japonsko, zbytek stát koupí. Lék se bude využívat jako experimentální, zatím totiž u nás není registrovaný. Jeho použití povolily ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

CHEBSKÝ ROUŠKOMAT FRČÍ
Šest tisíc roušek už se díky němu prodalo, a zájem neupadá! Chebský radniční rouškomat poptávce nestačí, ačkoliv je doplňován i třikrát denně. „Dá se říct, že jakmile roušky doplníme, do hodiny, možná do dvou, jsou pryč. Sami jsme tím byli překvapeni. Do automatu vždy vkládáme sto kusů balíčků po dvou rouškách,“ upřesnil místostarosta Jiří Černý. Vybrané peníze pak míří zpět těm, kdo roušky šijí. Město je jediné na Karlovarsku, které k distribuci roušek využívá právě automat. Ten před karanténou využívali k nákupu sladkostí žáci ve škole.

PENDLEŘI SE VRÁTILI DO KOLON
Pokaranténní tlačenici zažili pendleři, tedy pracující za hranicemi, hned včera ráno. Kolony se začaly tvořit u přejezdu v Dolním Dvořišti už ve tři hodiny ráno. Do šesti hodin pak dosahovaly až k Nažidlům, ve frontách se čekalo i dvě hodiny. Ve výhodě byly kamiony – osobní auta směly předjet a v cestě pokračovat rychleji. Na řízení hraničního provozu se vedle policistů podíleli i vojáci. Další starost, kterou lidé dojíždějící za prací mimo území Česka řeší, je povinnost předložit negativní výsledky testů na Covid-19. Doma je totiž většinou nestíhají, a budou si je tak muset nechat udělat v Německu či Rakousku. Jihočeští hygienici pro ně zřídili linku 736 514 326, kam se mohou obracet s dotazy.

NEMOCNICE ZAHAJUJÍ ODLOŽENÉ OPERACE
Všichni pacienti s plánovanými operacemi žlučníku či ultrazvukovým vyšetřením v jihočeských nemocnicích se brzy dočkají. K běžnému režimu se totiž vracejí všechna lůžková zdravotnická zařízení kraje. „Do konce dubna postupně obnoví plánovaný provoz v rozsahu hospitalizací, operací, výkonů a vyšetření. Zároveň bude i nadále ve všech fungovat činnost odběrových a třídicích covid center,“ uvedl Michal Čarvaš z holdingu Jihočeské nemocnice a šéf prachatické nemocnice. Největší krajská, českobudějovická, nemocnice začala s obnovou už od 20. dubna, v plném provozu bude od května. „Zároveň bude stále zajištěná dostatečná rezervní kapacita pro péči o pacienty s Covid-19,“ dodala její mluvčí Iva Nováková.

Na českých silnicích znovu jezdí autoškoly
Na českých silnicích se včera znovu začali v autech, označených písmenem L, »courat « nový zájemci o řidičské oprávnění. Autoškoly by měly fungovat v upraveném režimu. Provoz obnovila i autoškola Hercok z Nymburka. „Obvolali jsme zájemce, kteří měli začínat původně 15. března, aby dorazili v pondělí,“ řekl Aha! majitel Vlastimil Hercok. Jak přesně mají postupovat, prý z oficiálních míst neví. „Víme jen to, co se objevilo v médiích. Čekal jsem, že se třeba něco objeví v datové schránce,“ říká Hercok s tím, že má připravenou dezinfekci, která bude potřeba po každé jízdě. Během včerejška se klienti sešli v učebně. „Rouška byla samozřejmostí a dodržovali jsme rozestupy,“ popsal majitel autoškoly.

Otevřeli po 45 dnech: Milovníci kávy se dočkali!
Hurá! Kávoví fajnšmekři z Brna se po 45 dnech konečně dočkali. Otevřela se jim jejich oblíbená prodejna káv ve Štefánikově čtvrti. „Od rána chodí věrní zákazníci. Je to báječné. Vítáme se jako znovunarození,“ pochvalovala si prodavačka. Speciální prodejně zachovali vyznavači lahodné kávy věrnost. Podobně radostně se ale včera lidé vraceli i do sousední kinotéky. „Těšíme se, až naplno otevře i hamburgrárna, pak bude náš život tady zase kompletní,“ svěřil se místní obyvatel Miroslav Novotný.

Posilovny už zocelují zlenivělá těla... 
Sportovním ruchem včera znovu po nucené přestávce ožila i posilovna Fightsport v centru Olomouce. Těla zlenivělá domácí izolací přišli zocelit první nadšenci. „Jsme velice rádi, že naše prostory zase slouží svému účelu, že opět ožily sportovní činností,“ prozradil provozovatel sportovního zařízení Ivo Kosina s tím, že veškeré pomůcky a posilovací náčiní je pravidelně po každém cvičenci dezinfikováno a pravidelně jsou také pomocí ozónu dezinfikovány samotné cvičební prostory. Milovníci sportu ale musí přicházet už ve cvičebním a sprchu si mohou dopřát až doma. „Je to samozřejmě sice trochu omezující, ale naprosto tato opatření chápeme. Rozhodně si myslíme, že i přes toto malé nepohodlí je to lepší než sedět doma,“ konstatoval Kosina.

Plzeňská zoo je otevřená, ale...Vstupenky na místě nekoupíte!
Plzeňská zoo znovu otevřela své brány. Stalo se tak po 44 dnech, kdy musela kvůli epidemii koronaviru zavřít. Dovnitř mohli jen ti, kteří si koupili vstupenku v on-line předprodeji. Kdo chtěl vstupenku až na místě, Jedním z prvních návštěvníků byla Veronika Lukšíková (26) s dcerou Viktorií (3) z Nýřan. „Doma už jsme to nemohly vydržet. Šly jsme sem první den také kvůli tomu, že tu bude méně lidí,“ řekla maminka Veronika. Do zoo smí každý den vstoupit 2850 lidí. „Do pondělního poledne jich přišlo asi 200. Ale má být hezky, takže počítám, že návštěvnost poroste,“ uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček. Vstupenku si můžete koupit na www.plzenskavstupenka.cz. Od středy by měl být umožněn i vstup na permanentky.

Vláda dnes žádá o prodloužení nouzového stavu: Kompromis není bez rizika!
S prosíkem, aby kývli na prodloužení nouzového stavu do 25. května, dnes vláda zkusí štěstí u poslanců. Pokud ti odmítnou, mohlo by to znamenat, že třeba pivo na zahrádce si Češi dají ještě dřív než 11. května. Jenže hrozí i další rizika. Sněmovní opozice prodloužení stavu nouze, který v Česku platí jen do 30. dubna, nijak zvlášť nefandí. „Pokud by se nepodařilo vyjednat podporu do 25. května, budeme jednat o kompromisním návrhu,“ řekla včera ministryně financí Alena Schillerová (56, ANO). Podle plánu kabinetu restaurace, kavárny či vinotéky mají začít otvírat své zahrádky 11. května, plně se pak budou moci otevřít až o čtrnáct dnů později, tedy 25. května. Avšak i mezi členy vlády se ozývají návrhy, zda by nešlo otvírání provozoven více urychlit. „Virus tady je, nezmizel. Musíme zachovávat pravidla, která tady jsou!“ varoval včera před přílišnou uspěchaností epidemiolog Roman Prymula (56).

Mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč ke znovuotevření areálu:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.