Koronavirus v Česku: Kdo dosáhne na 25 tisíc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Koronavirus v Česku: Kdo dosáhne na 25 tisíc?

 (Foto ara)

Konec dohadům! Živnostníci i další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se dočkají pomoci od státu. Na jednorázový příspěvek 25 tisíc korun dosáhne skoro každý, jehož podnikání nějak poškodila vládní opatření kvůli šíření koronaviru.

Finanční injekci pro OSVČ schválila v úterý pozdě večer Sněmovna. Pomoc představuje kompenzaci 500 korun denně a vyplácet se bude za období od 12. března, kdy byl vyhlášen stav nouze, do 30. dubna. Týkat se bude asi 700 tisíc lidí, a to nejen živnostníků, ale i lékařů, tlumočníků a podobných samostatných profesí včetně zemědělců. Poslanci jednohlasně schválili vládní návrh s malou změnou, a to možností žádat o tyto peníze e-mailem bez nutnosti mít elektronický podpis. Opozice neprosadila ani zvýšení pomoci na 30 tisíc korun ani rozšíření okruhu osob i na ty, které podnikají při zaměstnání. Stát počítá s tím, že na vyplacení této kompenzace padne 17,5 miliardy korun. Příspěvek bude osvobozen od daně stejně jako ošetřovné, které se nově týká OSVČ. Nepodléhá přitom ani sociálnímu a zdravotnímu pojistnému a žádným způsobem neovlivní nárok na daňové úlevy. Vše musí schválit ještě Senát a podepsat prezident.

Peníze dostanou ti, kteří...
...byli ekonomicky poškozeni situací kolem epidemie koronaviru
...podnikání mají jako hlavní činnost
...vykonávají vedlejší činnost (invalidní a starobní důchodci, podnikatelé na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo pečující o postiženou osobu) ...podnikají jako studenti do 26 let
...jako OSVČ pobírají ošetřovné, souběh s touto dávkou není na překážku stejně jako pobírání nemocenské
...jako OSVČ pracují navíc na dohodu jako OSVČ jsou zaměstnavatelé
... jako OSVČ využívají i půlroční prázdniny na sociální

Nárok nemají ti, kteří...
... jsou zaměstnanci a podnikání mají jako vedlejší činnost ...založili živnost až po 12. březnu
... jsou přihlášeni na úřadu práce a čerpají podporu v nezaměstnanosti (pokud ji v průběhu bonusového období ukončili, mají nárok na poměrnou část ve výši 500 Kč za den) ... jsou v hmotné nouzi nebo pobírají příspěvek na bydlení
... pracují na dohodu (o provedení práce či o pracovní činnosti) – na bonus budou mít nárok ti, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost a do toho si dohodou nevydělají více než 10 tisíc měsíčně

Podmínky pro přiznání:
➤ doložení čestného prohlášení se splněnými požadavky
➤ aktivní činnost ke dni 12. března 2020 (v případě sezonního podnikání činnost přerušená kdykoliv po 31. srpnu 2019 – bylo-li pozastavení zrušeno v průběhu bonusového období, pak je nárok na poměrnou část ve výši 500 korun za každý den)

Kdy a kde žádat
➤ žádost bude možné podat od 15. dubna 2020 na příslušném finančním úřadě nelépe elektronicky přes daňový portál, ale lze ipapírově poštou či do speciálních sběrných boxů na úřadě
➤Formulář žádosti bude zveřejněn na www.financnisprava.cz po schválení ➤Senátem žádat lze pouze do konce června 2020

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Máte bolest hlavy a pociťujete zvýšenou únavu: Je to nákaza, nebo alergie?

Dnes se všude řeší nákaza koronavirem. Jeho příznaky už znáte všichni nazpaměť. Co ale nevíte, je to, že právě některé symptomy mohou být stejné jako ty, kterými trpí alergici. A to může být nebezpečné! Právě lidé, kteří se potýkají s klasickou jarní pylovou alergií, by si měli dát velký pozor. K jejich běžným potížím, jako je ucpaný nos, smrkání, kýchání, svědění očí, nosu a uší, se často přidává bolest hlavy a únava. A to jsou přesně ty příznaky, které by mohly být zaměnitelné s koronavirem. Podle MUDr. Ivy Pončákové, alergo-imunoložky z Nemocnice Na Homolce, se při projevech alergie předpokládá o něco větší riziko nákazy jakýmkoliv virem: „Překrvená sliznice je totiž v nose a na jiných místech obličeje optimální vstupní branou pro uchycení viru na sliznici. Ten odtud může jednoduše dál pronikat do organismu.“ Podle doktorky Pončáková dále ještě nahrává nákaze koronavirem to, že v době alergických obtíží mají alergici tendenci se neustále dotýkat obličeje. „Buď aby se vysmrkali, kýchli nebo si poškrábali svědící nos či oči. A o to je riziko zavlečení viru na sliznici ještě větší,“ tvrdí odbornice. Na rozdíl od koronavirového onemocnění existuje u alergie účinná léčba, tzv. alergenová imunoterapie. Podávají se také antihistaminika, ta ale alergii neléčí, jen zmírňují.

Víte, že...
......neléčená alergie může vést až k život ohrožujícímu astmatu?

Desatero rad pro pylové alergiky
1. Ráno si pořádně vyvětrejte.
2. Okna mějte zavřená odpoledne i večer.
3. Převlékejte se po příchodu z venku.
4. Umývejte si pravidelně vlasy.
5. Kupte si sušičku nebo sušte prádlo venku.
6. Trávu nesekejte, nechte to na jiných.
7. Ven choďte spíše brzy ráno a po dešti.
8. Noste brýle, kdo nemá vadu zraku, tak sluneční.
9. V autě nevětrejte.
10. Kupte protipylové sítě do oken a čističku vzduchu.

Covid-19 aktuálně
HAMÁČEK VÁM JIŽ NEOTEVŘE!
Žádná přísnější opatření kvůli Velikonocům zaváděna nebudou, policie sice bude kontrolovat dodržování těch stávajících, ale žádné zvláštní akce nechystá. Řekl to po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Spoléhá prý na to, že lidé budou rozumní a nepustí domů někoho, kdo by jim tam mohl zanést nějakou nemoc. „Kdybych byl doma, tak prostě neotevřu, protože bych se bál, že mě někdo nakazí,“ dodal Hamáček. Rozvolňování restrikcí se ale o svátcích také nedočkáme, například tradiční bohoslužby by podle něj byly riskantní. Lidé se ale zatím nedočkají ani slibovaných jednorázových roušek. Podle Hamáčka by jejich spotřeba byla enormní a ty látkové jsou výhodnější.

POSTAVÍ ZÁVOD NA RESPIRÁTORY PRAHA
Závod na výrobu respirátorů, který může chrlit až pět milionů kusů měsíčně, chce u Olomouce postavit americká společnost Honeywell. Stát by měl během čtyř měsíců. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (50, za ANO) jsou vláda a vedení firmy těsně před uzavřením dohody. Podle něj nepůjde o investiční pobídku, stát se ale zaváže odebírat část produkce. Firma chce závod na výrobu respirátorů s kapacitou pro celou střední Evropu vybudovat ve svém areálu v Hlubočkách, kde už vyrábí a opravuje letecké motory.

PETICE ZA UZAVŘENÍ ŠKOL DO PRÁZDNIN PRAHA
Zatím 30 800 lidí podepsalo petici, jíž žádají ministra školství Roberta Plagu (41, ANO) o uzavření škol až do prázdnin. Podle signatářů by se při dřívějším otevření mohla koronavirová nákaza začít rychle šířit nejen ve školách, ale i v hromadné dopravě či v rodinách. Nošení roušek ve školách, o kterých se Plaga dříve zmiňoval, by podle nich bylo pro děti i učitele nezdravé a vysilující. Podle dřívějších informací se počítá s otevřením škol po polovině května.

Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu:

Video se připravuje ...

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.