Rádce Aha! Jak upéct mazanec bez droždí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 30. června 2022

Svátek slaví Šárka, zítra Jaroslava

Rádce Aha! Jak upéct mazanec bez droždí!

Mazanec je tradiční pokrm, který na velikonočním stole nesmí chybět.
Mazanec je tradiční pokrm, který na velikonočním stole nesmí chybět. (istock)

Bez mazance si Velikonoce nedovedou představit ani neznabozi. Znáte tradice, které se k němu vážou? A víte, že když neseženete kvasnice, nemusíte si zoufat? Dá se totiž upéct i bez droždí.

Dnešní vs. staročeský
Dnešní mazanec se tomu staročeskému příliš nepodobá. Cukr byl dříve vzácností, takže vznikaly i varianty mazance bez cukru. Chudší hospodyně tak do mazanců přidávaly šafrán či hřebíček, aby zvýraznily chuť. Bohatší domácnosti měly mazance s rozinkami a zdobené mandlemi.

Křížek není jen na okrasu
Mazanec se dnes dělá z kynutého těsta, bývají v něm zapečené rozinky nebo kandované ovoce. „Jeho typickým znakem je, že má na vrcholu křížek a bývá posypán mandlemi,“ dodává Rozkošný. Právě křížek na mazanci není jen náboženským symbolem, má i praktickou funkci – při pečení díky němu získává pára prostor, kudy z těsta unikat. A mazanec díky křížku také lépe kyne.

Znali ho už v 15. století
Věděli jste, že nejstarším doloženým velikonočním pokrmem u nás je mazanec? Zmínky o něm najdete už v 15. století. „Mazanec je tradiční pečivo, které se peklo na velikonoční Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli,“ říká Miloš Rozkošný z Libeřských lahůdek. Hospodyňky chodily s mazancem v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli »svaté pomazání«. Proto se mu říkalo zpočátku svěceník, z čehož následně zlidověl pomazanec a mazanec.

Tip Aha!: Pokud chcete mazanec spíše vyšší, udělejte kolem dokola z pečicího papíru kulatou formu, nabude potom do výšky.

Recept pro vás: Mazanec bez droždí
POTŘEBUJETE:
• 2 lžíce hrozinek
• 2 lžíce rumu
•250 g hladké mouky
• 1 prášek do pečiva
• kůru z ½ citronu (strouhanou)
• 75 g másla
• 75 g cukru,
• ½ vanilkového cukru
• 1– 2 vejce
• 250 g měkkého tvarohu
• 40 g nasekaných mandlí
• 10 g plátků mandlí (na ozdobu)
• 1 vejce (na potření)

POSTUP: Naložte do rumu alespoň na 30 minut. Připravte si dopředu všechny suroviny, je důležité, aby měly všechny pokojovou teplotu, pak prosejte mouku, promíchejte s kypřicím práškem a kůrou z citronu. Ušlehejte máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce do světlé pěny. Poté do této směsi přimíchejte tvaroh. Tvarohovou směs přimíchejte do mouky a vypracujte těsto. Pokud je moc řídké, přisypte mouku. Nakonec vpracujte i rozinky a nasekané mandle. Vytvarujte bochánek, který ostrým nožem nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 min., poté troubu stáhněte a dalších 20 min pečte při 150 °C. Po vyjmutí z trouby nechte chladnout při pokojové teplotě. Skladovat by se měl až zcela vychladlý, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce a skladovaný v uzavíratelné nádobě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.