Koronavirem zasažený New York: USA předstihly Čínu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirem zasažený New York: USA předstihly Čínu

Boj s koronavirem v New Yorku.
Boj s koronavirem v New Yorku. (Reuters)

Spojené státy v minulých dnech zaznamenaly ohromný přírůstek pacientů s virem SARS-Cov-2. Předevčírem už předstihly Čínu, poslední americké statistiky hovoří o téměř 94 tisících případů. Mrtvých je v USA podle posledních údajů 1 421. A bude jich víc...

Podle propočtů epidemiologů z Washingtonovy univerzity bude epidemie v USA na vrcholu v polovině dubna. To bude umírat na 2300 Američanů denně. „Odhadujeme, že za čtyři měsíce bude celkem 81 114 mrtvých,“ napsal Christopher Murray, vedoucí studie. Také varuje, že do té doby bude potřeba zajistit přes 60 tisíc nemocničních lůžek, čtvrtina z toho na jednotkách intenzivní péče.

Horší než 11. září
Necelá polovina případů a třetina úmrtí zatím připadá na stát New York. Virus se tam šíří rychle vzhledem k vysoké hustotě obyvatel i intenzivním stykům s cizinou, také se tam víc jezdí hromadnou dopravou než jinde v USA. V úterý napočítala zdravotnická tísňová linka města New Yorku 6400 hovorů – víc než během 11. září 2001, kdy teroristé Usámy bin Ládina srovnali se zemí Světové obchodní centrum a zabili 2753 lidí. Tehdy naposledy tam byly zapotřebí improvizované márnice. I nyní teď k nemocnicím přivážejí chladírenské návěsy a staví velké márniční stany. „Začal jsem kariéru za epidemie AIDS, tohle je mnohem horší. Stejný pocit jako 11. září, stejné ticho v ulicích,“ popsala deníku New York Post jedna z laboratorních techniček manhattanské nemocnice Mount Sinai West.

Rok a půl krize
New York ale není jediným ohniskem a bouřlivý vývoj se očekává na mnoha dalších místech. Dalších dvacet amerických států (a města v dalších) omezilo život na minimum, doma »tvrdne« víc než polovina Američanů. „Co se teď děje v New státu Washington, uvidíme i v Louisianě, Arizoně, Dallasu, na Floridě,“ vypočítává další rizikové oblasti Ashish Jha, ředitel Institutu globálního zdraví Harvardovy univerzity. „Příštích dvanáct, osmnáct měsíců to bude tvrdá jízda,“ řekl televizi CNN. Některé lékařské fakulty nabízejí posledním ročníkům předčasné dokončení studia, aby mohli mladí medici vyrazit na pomoc přetíženým nemocnicím. Na pomoc má přijít i 40 tisíc penzionovaných zdravotníků. Přesto někde musí personál nemocnic pracovat, i když už u nich test přítomnost koronaviru potvrdil, ale nemají příznaky.

Předvolební útoky
Prezident Donald Trump (73) jako by statistiky ani neviděl. „Myslím, že kolem téhle situace s virem děláme fakt dobrý job,“ prohlásil ve čtvrtek na každodenním brífinku k pandemii. „Byla tu spousta strachu a děje se spousta dobrých věcí.“ Vůči přísnému uzavírání, po němž mnozí volají, je stále skeptický, zejména kvůli ekonomickým dopadům. Ale nejen to, bojí se o své preference před listopadovými volbami: „Média by si přála, abych dopadl bídně. Někteří lidé věří, že karantény povedou k mé prohře.“

Bill Gates: Čína to zvládla, musíme se izolovat
„Nemáme na vybranou, nějakou dobu musíme udržovat izolaci,“ apeluje Bill Gates (64). „V případě Číny to bylo asi šest týdnů. Když izolaci provádíte důsledně, do nějakých 20 dnů začnou počty nových případů klesat; to je znamení, že jste na dobré cestě.“ Zakladatel Microsoftu a druhý nejbohatší člověk se poslední roky věnuje dobročinnosti, zejména podporuje mýcení chorob. Už před lety varoval, že na epidemie jako SARS, MERS a Ebola se dá připravit, leč vlády to nedělají. A loni předpověděl, že z čínských tržišť takové nákazy hrozí. Právě od wuchanských řeznických stánků se zřejmě koronavirus přenesl na lidi.

Virus kosí nejmocnější Brity: Po princovi onemocněl premiér
Epidemie se nevyhnula ani britskému premiérovi Borisi Johnsonovi (55). „Během posledních 24 hodin se u mě projevily mírné příznaky a test na koronavirus byl pozitivní,“ napsal na Twitteru s tím, že má zvýšenou teplota a úporný kašel. V čele boje proti epidemii prý bude stát dál, a to z domácí karantény. Podle britských médií budou muset zřejmě do izolace i někteří ministři a další úředníci, kteří s ním byli v kontaktu. Ve středu vyšlo najevo, že koronavirus má i následník trůnu princ Charles (71), i u něj jsou příznaky jen mírné.

Covid-19 aktuálně
NEPÁL: STOVKY TURISTŮ UVÍZLY V HIMÁLAJI
Na pět stovek zahraničních turistů uvízlo v nepálských horách kvůli omezení pohybu, které v zemi od úterý platí. Mluvčí nepálské turistické asociace uvedla, že již spolupracují s různými úřady na plánu, jak cestovatele dostat do metropole Káthmándú. Německá i francouzská ambasáda již naplánovaly, že pro turisty vypraví speciální lety. Vláda již dříve přestala až do května vydávat povolení na Mt. Everest.

ITÁLIE: 41 MRTVÝCH ZDRAVOTNÍKŮ
Na pět tisíc italských lékařů, sester a ošetřovatelů se při boji s koronavirem nakazilo, čtyři desítky z nich nemoci podlehly. „Někteří z nich zemřeli už začátkem krize, když jsme o ní nic nevěděli,“ popisuje dr. Roberto Stellinu z Brescie. Ať už mají dostatek ochranných pomůcek, nebo ne, je jasné, že při pandemickém náporu čelí ohromnému přepracování, stresu či nespavosti, čímž trpí jejich imunita.

MEXIKO: IMUNNÍ CHUDINA?!
„Většina nakažených jsou zámožní lidé,“ tvrdil před novináři Miguel Barbosa Huerta (60), guvernér mexického státu Puebla. „Když jste bohatí, hrozí vám riziko, ale my chudí jsme imunní.“ Jeho podřízení tuto víru zjevně nesdílejí, ve státě platí preventivní opatření.

FRANCIE: PACIENTY NAD 75 LET NEZACHRAŇUJÍ
Staří mají smůlu! Kapacita nemocnice ve francouzských Mylhúzách byla rozšířena o armádní polní nemocnici, přesto nestačí. Lůžko na jednotce intenzivní péče a plicní ventilaci dostanou pouze pacienti mladší 75 let. „Kdokoli je starší nad 75 let, už nebude intubován,” potvrdil vedoucí pohotovosti Marc Noizet.

COVID-19 BUDOU LÉČIT PLAZMOU UZDRAVENÝCH
Lékaři v New Yorku brzy začnou prověřovat novou metodu boje s koronavirem, která spočívá ve využívání krevní plazmy uzdravených pacientů pro léčbu nakažených. Podle lékařů z nemocnice Mount Sinai obsahuje krevní plazma uzdravených účinné protilátky, které mohou pomoci pacientům v počátečních fázích choroby.

Tiskovka VFN o pacientu léčeném Remdesivirem:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.