Češi přes internet kupují především oblečení a ubytování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Češi přes internet kupují především oblečení a ubytování

 (Notino)

V současné době přes internet nakupuje více než polovina české populace, ostatně není se čemu divit. V internetových obchodech seženete už kdeco, nemusí se jednat výhradně o movité věci, neboť zakoupit se dají i služby, jako jsou zážitky, zájezdy či ubytování.

V posledních několika letech podíl lidí nakupujících v e-shopech neustále stoupá, například před dvěma lety si alespoň jednou něco objednal každý druhý Čech. V letošním roce se předpokládá podíl mnohem vyšší, přičemž důvodů je hned několik. Nejenže se rozšiřuje nabídka e-commerce, ale stále více uživatelů si uvědomuje, že na internetu je výběr mnohem širší než v kamenných obchodech, navíc ceny přijatelnější.

Kdo nakupuje online nejčastěji?

Pokud bychom se podívali do minulosti, tak před takovými deseti lety si přes internet objednávala sotva pětina Čechů. Časy se však mění, technologie zdokonalují, e-shopy zrychlují, podnikatelé rozšiřují své nabídky. Internetovým obchodům podlehla zejména věková generace od 25 do 35 let.

Úplně nejvíce si objednávají zboží ženy s malými dětmi, za nimiž jsou v závěsu lidé s vysokoškolským vzděláním. Stejně tak kouzlu online nakupování podléhají senioři.

Co se kupuje přes internet nejčastěji?

Oblečení, obuv, módní doplňky. Svatá trojice, která je v e-shopech žádaná nejvíce. Uživatelé navíc vyhledávají takové online prodejny, u nichž je doprava zdarma. Dále si lidé přes internet objednávají lístky na kulturní a sportovní akce. V neposlední řadě si touto cestou rezervují ubytování, letenky a jízdenky. V žebříčku toho, co se skrze internet kupuje nejvíce a nejčastěji, se objevila i kosmetika.

Internetové obchody zažívají největší nápor v období, kdy je takzvaný Black Friday. Černý pátek připadá letos na 27. listopadu, ovšem většina e-shopů slevy spouští už od pondělí v daném týdnu a ponechává je až do neděle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.