30 let od Havlova projevu: Pomozte Sovětům, a pomůžete i nám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

30 let od Havlova projevu: Pomozte Sovětům, a pomůžete i nám!

Havel v roce 2002 během summitu NATO v Praze
Havel v roce 2002 během summitu NATO v Praze (Profimedia.cz)

Moment, který se už nebude opakovat. Zaplněný americký parlament vestoje tleská malému muži, který ráčkuje a svoji řeč přednáší v rodné češtině. Tím člověkem není nikdo jiný než prezident Václav Havel (†75). Dnes je to přesně 30 let od jeho slavného projevu v Kongresu Spojených států.

Hned třiadvacetkrát přerušili kongresmani Havlovo vystoupení potleskem. Čerstvě zvolený československý prezident byl navíc i prvním z představitelů postkomunistických zemí, který vystoupil s projevem před americké zákonodárce. Nápad, aby nemluvil anglicky, ale prý nepocházel z jeho hlavy. „Mí poradci mi poradili, abych vystoupil v češtině. Nevím proč. Snad chtěli, abyste si vyslechli sladká slova mého mateřského jazyka,“ pronesl na úvod svého vystoupení, které překládal do angličtiny jeho tehdejší mluvčí Michael Žantovský (71).

Psal to dvě hodiny
Havlova řeč zapůsobila na Američany i proto, že nemluvil jako ostatní politici. Byl osobitý i vtipný a dokázal zaujmout myšlenkami. Asi nejslavnější z jeho vět je ta, že pro Československo bude nejlepší, když Bílý dům podá pomocnou ruku Kremlu. „Nejvíc nám pomůžete, když pomůžete Sovětskému svazu na jeho sice nezvratné, ale přesto nesmírně komplikované cestě k demokracii,“ řekl tehdy Havel. Podle jeho vzpomínek za ním poté přišla řada lidí a ptala se ho, jak dlouho mu jeho lidé řeč psali. „Řekl jsem, že jsem si ji psal sám a trvalo to dvě hodiny,“ vyprávěl. Za to prý dostal »za uši« od poradců, že to nebude vypadat profesionálně.

Nejoblíbenější země
Havel strávil ve Spojených státech několik dní, dvakrát se sešel s tehdejším americkým prezidentem Georgem Bushem starším (†94), absolvoval nespočet jednání a také převzal čestný doktorát na prestižní Kolumbijské univerzitě. „Rád bych vám oznámil, že jsme se právě vrátili z Ameriky. Stačily pouhé dva dny ve Washingtonu a jeden den v New Yorku k tomu, aby bez nadsázky Československo bylo dnes nejpopulárnější zemí v Americe,“ vykládal Havel po návratu.

 

Pamětníci pro Aha!

Alexandr Vondra (58, ODS) tehdy poradce prezidenta, dnes europoslanec: »Státy« byly symbol
„Byla to zcela výjimečná, unikátní a neopakovatelná záležitost. Třeba tím, jak jsme cestu organizovali a dávali dohromady. Otevřelo se československé vězení a Amerika byla symbol, kam každý chtěl. Zájem se toho účastnit byl tak enormní, že nakonec musela letět dvě letadla. Země, o které nikdo nic nevěděl, byla zapomenutá a na chvostu všeho, se najednou díky příběhu Václava Havla a sametové revoluce objevila na titulních stranách světových novin. Ten opakující se potlesk během projevu, to je něco, na co nikdy nezapomenu. Dodnes mám před očima, když jsme přistávali v New Yorku a dělali jsme oblet kolem sochy Svobody.“

Karel Schwarzenberg (82, TOP 09) tehdy hradní kancléř, dnes poslanec: Dcera uznala, že nejsem mimo
„Měl jsem to štěstí u toho být, když prezident promluvil, Kongres povstal a 20 minut tleskal. Tehdy jsme získali pro Československo prestiž, ze které jsme ještě pár let těžili, pak jsme ji promarnili. Další zážitek byl večer pořádaný intelektuály pro Václava Havla. Kam se člověk podíval, viděl známé tváře. Mně to pomohlo s dcerou, neboť byla v pubertě a otec pro ni byl dědek. Ona tehdy byla v New Yorku, tak jsem jí zavolal, jestli by tam nešla se mnou. Když jsme přišli, uviděl mě Frank Zappa, přiběhl, objal mě. Dcera se na mě podívala a zeptala se: Ty znáš Zappu? To bylo po dlouhé době poprvé, co uznala, že nejsem úplně mimo.“

Stephen King (78) dnešní americký velvyslanec v Česku: Je to obrovská pocta „Jako mladík – teď už jsem starý (smích) – jsem se dozvěděl o Československu a o tom, co se tady dělo během sametové revoluce. Četl jsem o pádu železné opony a jistém spisovateli, který psal divadelní hry a jmenoval se Havel. A pak si pamatuji, jak se stal prezidentem a jak vystoupil v americkém Kongresu, kde mluvil k oběma komorám, což je neuvěřitelně vzácné u zahraniční hlavy státu. No a také si pamatuji, že busta Václava Havla je trvale vystavená ve washingtonském Kapitolu (sídlo amerického parlamentu – pozn. red.). Opět jde o něco mimořádně vzácného u zahraničního politického představitele.“

Klaus nezklamal: (Ne)tleskal jsem
S prezidentem byl v USA i tehdejší ministr financí a pozdější hlava státu Václav Klaus (78). Ten ale později tvrdil, že Havlovi jako jediný v sále netleskal za projev, který označil za »naprosto absurdní« a »antiamerický«. Žantovského překlad pak označil za špatný a prý mu žádný kongresman nemohl rozumět. Jenže... záznamy z onoho dne říkají něco jiného: že se ani Klaus aplausu neubránil.

Uznání od hvězd i shledání po letech
Po politických jednáních se česká delegace přesunula do New Yorku. Tam se Havel sešel se svým kamarádem z dětství, režisérem Milošem Formanem (†86), který za normalizace odešel do USA. V katedrále sv. Jana uspořádali umělci slavnost, na které promluvily hvězdy. „Dnes večer ve vaší přítomnosti jsme všichni Čechoslováky,“ řekl spisovatel Elie Wiesel (†87). Kromě Formana vystoupil i zpěvák Paul Simon (78), herec Paul Newman (†83) nebo politik Henry Kissinger (96).

Vzpomínková akce Václava Havla při příležitosti osmého výročí jeho úmrtí:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
manunu
21. 2. 2020 • 19:40

Václav Havel

manunu
21. 2. 2020 • 19:39

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.