Mariánský sloup se vrací na »Staromák« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mariánský sloup se vrací na »Staromák«

Mariánský sloup se vrací na Staroměstské náměstí. Sochař Petr Váňa začal 17. února 2020 s obnovou sloupu.
Mariánský sloup se vrací na Staroměstské náměstí. Sochař Petr Váňa začal 17. února 2020 s obnovou sloupu. (Blesk:Daniel Černovský)

Replika mariánského sloupu se vrací a Staroměstsné náměstí v Praze. Po dlouholetých sporech byla včera zahájena její stavba. Prvním úkolem je najít základní kámen a pod ním by měla být v tubusu i zakládací listina.

Už podruhé začal sochař a autor repliky Petr Váňa (54) rozebírat dlažbu uprostřed náměstí, tentokrát však i s povolením k záboru. Na místě vzniklo staveniště o rozměrech 7,5 krát 7,5 metru, kde se budou ve zhruba dvoumetrové hloubce hledat staré základy. „Pravděpodobně tam někde bude původní zakládací kámen z roku 1650. A pod ním by měla být uložena zakládací listina,“ řekl Aha! Váňa. Kameny se následně odkryjí, očistí a poté je budou zkoumat archeologové.

„Následně se na ty staré umístí základová deska nového sloupu, To by se mělo stihnout do konce března,“ popsal sochař. Práce se pak během konání velikonočních trhů přeruší. Po nich se bude se stavbou pokračovat. Sloup se sochou Panny Marie a balustrádami by měl být hotov do poloviny září. Stane se tak součástí náměstí, které je od roku 1962 národní kulturní památkou.

Symbol Habsburků?

Mariánský sloup byl postaven v roce 1650 jna paměť vítězství studentů a měšťanů nad Švédy. 3. listopadu 1918 byl ale sloup stržen davem, který v něm viděl symbol habsburské monarchie. O obnově se mluvilo několik let. Letos na konci ledna magistrát přehodnotil dřívější zamítavé stanovisko a mariánský sloup povolil. Podle odpůrcu je stavba kontroverzní a rozděluje společnost. Jiní ale sloup vnímají jako kulturně-historickou záležitost, která by se na náměstí měla vrátit.

Víte, že...

...povolení měl sochař Petr Váňa již loni v květnu, chyběl ale zábor pozemku? Stavbu proto strážníci ukončili.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.