Ze státu vytáhl 1,8 milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ze státu vytáhl 1,8 milionu

Vladimír O. měl zveličovat zdravotní problémy svých synů.
Vladimír O. měl zveličovat zdravotní problémy svých synů. ( Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Tvrdil, že jeho synové (10 a 12) jsou mentálně retardovaní. Dokonce zařídil, aby chodili do speciální školy. S partnerkou zároveň měli na sociálních dávkách od státu vylákat 1,8 milionu korun. Otce Vladimíra O. (40) poslal včera soud na šest let za mříže.

Jeho děti zdravé nejsou, opravdu mají problémy, ale se zrakem. „Postupoval jsem jen podle pokynů lékařů,“ hájil se včera před Krajským soudem v Brně Vladimír O. Soud situaci viděl jinak. „Častokrát měnil lékaře a vyhýbal se navrženým hospitalizacím, aby nemohl být zjištěn skutečný zdravotní stav chlapců,“ upozornila soudkyně Lenka Králíková. Když potřeboval pro úřady »lejstro«, zašel podle obžaloby k lékaři a vyžádal si potvrzení. Jenže doktory měnil a na jejich doporučení, že chlapce je třeba dovyšetřit, nedbal.

Obhájce Jiří Baudys se snažil Vladimíra O. zprostit viny. „Nelzeklást mému slaboduchému klientovi za vinu, že vnímal zdravotní stav svých synů jako vážný. Vycházel z rozhodnutí lékařů a úředníků, která dodnes nikdo nezrušil,“ řekl obhájce. Krajský soud mu nevyhověl, za neoprávněné čerpání sociálních dávek, bránění školní docházce a zanedbání péče o děti ho poslal za mříže.

Školu řeší soud
Oba synové podle otce Vladimíra O. nemohli kvůli zdraví plnit povinnou školní docházku. Na základě potvrzení od lékařů jim zařídil speciální školu pro děti s velkým postižením. „Když její ředitelka upozornila, že do školy nepatří, byl zlostný a vulgární,“ uvedla soudkyně Lenka Králíková. Na žádost ředitelky školy o chlapcích rozhodoval soud, který uznal, že sice nepatří do běžné základky, ale ani do zařízení, kam je přihlásil táta. Nově navštěvují školu pro zrakově postižené.

Vladimír Olah odmítá, že by lhal o zdravotním stavu svého syna:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.