Název mycího prostředku Jar : Za nápad 100 Kčs! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Název mycího prostředku Jar : Za nápad 100 Kčs!

Dnes už je na trhu více druhů, v pozadí staré dózy.
Dnes už je na trhu více druhů, v pozadí staré dózy. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Procter&Gamble )

Přelomový vynález, který především hospodyňkám usnadnil domácí práce! Tekutý prostředek Jar se ihned po uvedení na trh stal oblíbeným pomocníkem v domácnosti. Letos slaví už neuvěřitelných 60 let existece a jeho popularitě neklesá.

Mytí nádobí bylo před jarem velkým trápením. Kuchařinky k tomu používaly písek, ocet, citron či sodu. Až do doby, než v říjnu 1960 přišel jar na svět. Na jeho přípravě se v rakovnické Rakoně pracovalo od roku 1955, přičemž nalezení nejlepšího složení trvalo dva roky. Poté už zbývalo vymyslet název. „Mezi zaměstnanci byla vyhlášena soutěž. Vítězka za svůj návrh dostala 100 Kčs. Pro srovnání, měsíční plat v Rakoně tehdy činil 600 Kčs,“ řekl Zdeněk Říháček z nástupnické společnosti Rakony Procter & Gamble, pod kterou výroba jaru nyní spadá. Název údajně vznikl podle počátečního písmene příjmení tehdejšího ředitele podniku Rakona Janečka a tvůrce produktů Ranného.

Menší dávkování
V průběhu let se měnilo také složení přípravku nebo jeho dávkování. První se používal v množství dvou polévkových lžic na deset litrů horké vody. Mycí účinek ale trval jen do doby, dokud byla vidět pěna. V roce 1964 bylo dávkování sníženo na polovinu a dnes už stačí pouze pár kapek.

Ze skla do plastu
Mycí prostředek se nejprve prodával ve skleněných čtvrtlitrových a půllitrových lahvích, o pět let později se začal stáčet i do lahví, které byly vyfukovány z průhledné PVC fólie. Šlo o obaly, u kterých se musela horní část odstřihnout, lahev poté už ale nešla neprodyšně zavřít. V roce 1973 přišel na trh Jar 75 v nové konické lahvi s obsahem 450 gramů (tzv. panenka). Tato verze jaru dokonce získala ocenění na chemickém veletrhu v Bratislavě. Následovaly další typy jako Jar 80, Jar Prim, Jar Super a Jar 90.

Odmašťuje díky tenzidům
Přesné složení přípravku firma z pochopitelných důvodů odmítá specifikovat. Za odmaštěním však stojí povrchově aktivní látky zvané tenzidy. Právě ty usnadňují rozpouštění a odstraňování nečistot. V praxi to probíhá tak, že částice nečistot jsou obklopeny molekulami tenzidu. Tak se špína či mastnota převede do vodního roztoku a poté se snadno z povrchu materiálu odstraní.

 Továrna? Bývalá mýdlárna
Celá historie jaru se odehrává v továrně Rakona v Rakovníku. Této výrobě předcházela mýdlárna, kterou v roce 1875 otevřel významný podnikatel František Otta (1848 – 1939).

Víte, že...
...mycí prostředek pod značkou Fairy má stejné složení jako jar? Je určen pro zahraniční trh, kde nemá jar tradici.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.