Příchod roku 2020: Bouřlivě, vesele, ale i s bolestí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Příchod roku 2020: Bouřlivě, vesele, ale i s bolestí

Vítání nového roku na Václavském náměstí.
Vítání nového roku na Václavském náměstí. (Foto zpravodajové Aha!)

Co přinese nový rok 2020, je zatím ve hvězdách. Oslavy jeho příchodu byly ale jako vždy bouřlivé, a to v každém koutě Česka. Zůstalo po nich štěstí v podobě prvních letošních miminek, jinde krev a slzy po zraněních. Těch ale bylo letos méně než v minulých letech.

BUDOUCNOST VYKRESLILY DĚTI
Velryby, tenisové rakety, fotbalová hřiště... I tak vidí metropoli budoucnosti děti, které se podílely na novoročním videomappingu s názvem My, Praha. „Stovky žáčků z českých škol dostaly české fixy, tempery a pastelky, aby nakreslily, jak vidí budoucí Prahu, do šablony historické budovy Národního muzea, na kterou se také promítalo,“ řekla Aha! k výrobě promítané show za organizátory, firmu Art4Promotion, Lenka Střítecká. Ústředním tématem při tvorbě výsledné projekce pro ně byly právě děti. „Budoucností Prahy jsou totiž především ony,“ vysvětlila Střítecká. Více než dvacetičlenný tým organizátorů měl na výrobu videomappingu necelé dva měsíce, projekt vyšel na téměř dva miliony korun. Podílelo se na něm několik základních škol, ale také složky integrovaného záchranného systému. Rekordní »mappovaná« plocha tvořila zhruba 7000 metrů čtverečních.

BYLA PRVNÍ
O nejkrásnější chvíle nového roku se svým rodičům postarala Laura Fabičovicová z Valtic. Coby první miminko letoška přišla na svět minutu po půlnoci v břeclavské nemocnici. Její rodiče Kateřina Celnarová (34) a Zdeněk Fabičovic si takovou radost dopřáli už podruhé, Lauřina sestřička se také narodila 1. ledna, ovšem už v roce 2013. „Vůbec jsem to nečekala. Termín jsme měli až za týden,“ svěřila se Aha! šťastná maminka. Druhorozená Laura měří 50 centimetrů a při porodu vážila 3160 gramů. A má se pořádně k světu!

REKORDNÍ »HOŘLAVÉ« OSLAVY
Hned v první hodině roku měli napilno především hasiči, vyjeli k rekordním 108 požárům! „K prvním letošním již pár vteřin po půlnoci a v jednu chvíli byli u 70 požárů zároveň,“ řekla Aha! jejich mluvčí Nicole Studená. Od silvestrovských 20.00 až do včerejších 6.00 hodin pak krotili hasiči plameny celkem 265 požárů, tedy o 89 víc než ve stejném období loňských oslav. Smrt našel v plamenech při požáru rodinného domu v Horní Plané senior (†69). Většinou šlo však o menší požáry odpadu, křovin, kontejnerů na odpad či zbytků pyrotechniky. Ta jich jen v metropoli způsobila 57.

PETARDY DĚSILY MAZLÍČKY
Během oslav příchodu nového roku se ze strachu z petard zaběhla spousta zvířecích mazlíčků. Jen spolek Psí detektiv od úterních 20.00 hodin eviduje 48 registrací ztracených psů i několik nalezenců. „To číslo ale není konečné, lidé hlásí silvestrovské ztráty třeba až do 3. ledna,“ upřesnila Aha! Michaela Chudobová za spolek. „Loni jsme zaznamenali téměř 70 zvířat,“ dodala. Nejmladším ztracencem se letos na přelomu roku stala fenka jezevčíka Lůca (6 měsíců) z Jablonecka. Nakonec se ale už včera sama vrátila domů. Druhým, který už je také zpět u majitelů, byl dvouměsíční Leon z Bohumína. Jako jedny z nejklidnějších za několik posledních let ale vidí oslavy ohledně ztracených mazlíčků pražští strážníci. „Na Silvestra jsme přijali do trojského útulku devět psů, kteří se zaběhli nebo ztratili. Dva jsou už doma, ostatní ještě na své pány čekají,“ řekla Aha! strážnice Irena Seifertová.

Silvestr...

...naposledy
Tragicky skončily oslavy pro ženu na Táborsku. „Po pádu ze schodů utrpěla poranění natolik závažná, že přímo na místě zemřela. Lékař mohl pouze konstatovat její smrt,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Kafková. Kromě ženy a muže nalezeného po požáru domu v Horní Plané o silvestrovské noci přišel o život ještě muž sražený vlakem v pražských Dolních Počernicích.

...nastudeno
Co Moravák, to otužilec. Báby, dědci, ale i mládenci a slečny se hromadně vykoupali na Silvestra na Cihelně v Lužicích u Hodonína. Do ledové vody se jich ponořilo čtyřiapadesát. Mnozí tu zažili svůj otužilecký křest. Mezi nimi i Tadeáš Mezera. „Voda byla tak akorát,“ svěřil Aha! mladík.

...pestrobarevný
Nový rok 2020 v Litvínově vítali ohňostrojem, jemuž předcházel program na náměstí. „Byl nádherný. Skončil za půl hodiny, ale stačilo to,“ řekl jeden z přihlížejících. To radnice v Jirkově se snaží založit novou tradici setkávání lidí bez petard. „Bojí se jich pejsci, tak zapalujeme prskavky,“ řekla Aha! malá Karolínka (7).

...alkoholický
Plno bylo na záchytce Plzeňského kraje. Kromě opilců řešili tamní policisté i opilé řidiče, napadení a potyčky. „Na tísňové lince přijali téměř 100 hovorů. V policejních celách skončili tři pachatelé trestných činů,“ upřesnila policistka Ivana Jelínková. S alkoholem v krvi řídila i žena (22) na Zlínsku. „U obce Prlov sjela do potoka, v dechu jí hlídka naměřila 2,22 promile,“ řekla policistka Milena Šabatová. Na Jindřichohradecku nejvíc nadýchal mladík, přes 2,4 promile.

...s koštětem
120 metařů si v centru Prahy přivstalo na úklid 35 tun odpadu, začal už ve tři hodiny ráno. Z Václavského i Staroměstského náměstí a poté okolních ulic zmizely střepy, konfety a zbytky pyrotechniky, tuny pozůstatků oslav skončily v malešické spalovně.

...letecký
Kuriózní důvod mělo zranění muže v pražských Měcholupech. „Létal s dronem, ten mu uvázl na stromě a při pokusu sundat ho z toho stromu spadl,“ popsal mluvčí záchranářů Ondřej Franěk. K pochroumanému stromolezci záchranáři vyjížděli okolo druhé hodiny ráno.

...tragický
Celý pavilon opic shořel v německém Krefeldu, kde životem zaplatily i gorily a orangutani podle všeho za pád hořícího lampionu štěstí do výběhu (více na str. 16). „Podobný vyfotografoval kolega Martin Kristen v Zoo Praha, v areálu našeho slonince,“ napsal na svůj Facebook ředitel trojské zoo Miroslav Bobek. Tento lampion štěstí uvázl na plotě dvora, stačilo pět metrů a dopadl na hromadu suchého okusu. Případný požár mohl být pro zvířata i zoo devastující! V Praze pak také záchranáři vyjížděli pro sedm zraněných labutí. Jedna po nárazu do tramvajového vedení uhynula, další se nepodařilo najít. Pět jich skončilo v záchranné stanici.

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.