Adélka (9) bojuje s leukemií: Ježíšku, prosím, uzdrav mě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Adélka (9) bojuje s leukemií: Ježíšku, prosím, uzdrav mě

Adélka statečně bojuje se zákeřnou nemocí.
Adélka statečně bojuje se zákeřnou nemocí. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Místo doma u stromečku, bude trávit Vánoce v nemocniční posteli... Adélka (9) z Plzně už tři čtvrtě roku svádí boj nejtěžší, s leukemií. Dvakrát visel její život doslova na vlásku, když měla od zánětu střev otravu krve a nyní, kdy prodělává zánět slinivky. Od Ježíška si přeje jediné: aby se uzdravila.

Když začalo v dubnu bolet Adélku bříško, vypadalo to jen na obyčejnou zácpu. Jenže rutinní odběr krve odhalil něco, co nikdo nečekal, akutní leukemii. „Nevěřila jsem tomu, šly jsme hned na onkologii a já je prosila, ať testy udělají ještě jednou, že to nemůže být pravda. Jenže byla...“ popisuje maminka Hana Soukupová (34). Adélka od té doby podstupuje chemoterapii. V nemocnici je skoro pořád. Teď se vše ještě zkomplikovalo, přidal se zánět slinivky. Kvůli němu tam bude i na Štědrý den. „Už je mi lépe. Mám přísnou dietu. A vím, co bych chtěla od Ježíška: abych se uzdravila,“ svěřuje se Adélka.

„Má samozřejmě i dětská přání. Chtěla by mobil, svetr ze sobíkem, džíny, pyžamo a holčičí Lego Friends,“ prozrazuje maminka. Nemocnice se snaží malým pacientům Vánoce zpříjemnit. Budou tady mít i stromeček. „Máme dovoleno, že už ráno může přijít starší dcera Tereza a s Adélkou budeme až do večera. Nějaké dárky tady taky dostane,“ dodává Hana. Až se stav Adélky zlepší, lékaři ji pustí na pár dní domů. Tam jí bude také čekat nazdobený stromeček a ještě nějaké dárky od Ježíška.


Na nemoc jsou jen tři holky
Adélčina máma je zdravotní sestra. Kvůli dceřině nemoci teď ale nemůže pracovat. Skoro pořád je s ní v nemocnici, a když je Adélka na pár dní doma, prakticky se od ní nemůže hnout. K tomu ještě splácí hypotéku za třípokojový byt a stará se i o starší Terezu (15). Táta v rodině chybí.

Pomocnice velká sestra
Když se studentka prvního ročníku střední zdravotnické školy Tereza dozvěděla, že její mladší sestra má leukemii, zachovala se neobyčejně dospěle. Našla si brigádu, aby mámě pomohla. Přes týden chodí do školy a o víkendech pracuje v rychlém občerstvení. Finančně přispívá, aby vše doma utáhly.

Pomůžete pomoci?
Těžce zkoušené rodině můžete i vy pomoci prostřednictvím transparentního účtu 231454587/0600.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.