Než usednete k slavnostní tabuli... Znáte vánoční zvyky a pověry? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Než usednete k slavnostní tabuli... Znáte vánoční zvyky a pověry?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Pečení cukroví či zdobení vánočního stromku coby vánoční tradice dodržuje spousta z nás. Jak to ale máte s litím olova, praním prádla nebo šlapáním na sekeru o Štědrém dnu? Víte, jaký význam mají tyto zvyky? A věříte na pověry?

Klepání na kurník

Nejspíš znáte zvyk, kdy svobodná dívka háže přes hlavu střevícem, pokud dopadne špičkou ke dveřím, provdá se a odejde z domova. Podobné je to s klepáním na kurník. Svobodná dívka na něj klepe střevícen, ozve-li se slepice, dívka zůstane svobodná, pokud kohout, brzy se vdá.

Šupiny do peněženky

Rybí šupiny mají přinášet peníze a hojnost. Pod talíře štědrovečerní tabule se má proto dát několik kapřích šupinek, které si mají dotyční dát do peněženky. Kapří šupinky totiž mají svým kouzlem držet mince v peněžence, aby se rychle nerozkutálely.

Šlapání na sekeru

Pokud chcete všem u stolu zajistit pevné zdraví, položte pod něj sekeru. Každému, kdo na ni před prvním soustem zlehka šlápne bosou nohou, se mají v následujícím roce vyhnout všechny zdravotní neduhy. Zvykem je také svázat nohy stolu řetězem. Zaručí to, že rodina zůstane pospolu i v příštím roce.

Krájení jablka

Po štědrovečerní večeři bývá zvykem přepůlit nožem jablko. Řez by měl být kolmo ke stopce. Záleží na tom, jaký tvar má jádřinec na obou polovinách. Pokud vypadá jako hvězdička, sejdou se všichni za rok ve zdraví. Jestliže má tvar kříže, nevěstí to pro někoho z přítomných nic dobrého. Ale není se třeba bát, pokud vybíráte zdravé jablko.

Prádlo neperte!

Vyvarujte se praní prádla o Štědrém dnu. Říká se, že to do domu přinese smutek a neštěstí. Případně nezapomeňte před 24. prosincem zklidit sušák s prádlem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.