Dobroty podle skladatele: Pečeme Janáčkův palačinkový dort | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dobroty podle skladatele: Pečeme Janáčkův palačinkový dort

Palačinkový dort ala Janáček podle staré receptury pečou ve vyhlášeném brněnském cukrářství Martinák.
Palačinkový dort ala Janáček podle staré receptury pečou ve vyhlášeném brněnském cukrářství Martinák. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, leosjanacek.eu)

Fenomenální hudební skladatel i milovník jídla, to byl Leoš Janáček (†74). Jeho gurmánskou vášeň pro sladké si i díky vydání zápisků jeho hospodyně Marie Stejskalové pod názvem Mářina kuchařka mohou připomenout také jeho Brňané. Některé laskominy v centru města nabízí v rámci festivalu Janáček Brno i bývalý kamioňák Vít Martinák (39).

Pochází ze Slovácka, vyučil se cukrářem, ale po vojně 12 let kroutil volantem kamionu. Vít Martinák (39) se nakonec rozhodl k původní profesi vrátit a v roce 2013 otevřel cukrářství v centru Brna.

Kvalitní suroviny

„Chtěl jsem dělat skutečně kvalitní věci, mít cukrářství, tedy vyrábět, nikoliv jako v cukrárně zákusky jen prodávat,“ vysvětluje s tím, že nešidí ingredience. Do dortů dává máslo a belgickou čokoládu, do věnečků vaječný likér.

Je to laskomina

Martinák se inspiroval mimo jiné i knížkou z roku 1934, kterou vydali pražští cukráři. Je pyšný například na Sachrův dort, který vyrábí podle receptury z jižního Rakouska. Aktuálně sáhl i po receptech, jež zapsala Janáčkova dlouholetá hospodyně Marie Stejskalová. „Vybrali jsme si jeho oblíbený palačinkový dort. Ohlasy jsou výborné, je to zkrátka laskomina. Mistr měl dobrý vkus,“ usmívá se cukrář.

Máslový závin s tvarohem i dort

V rámci ochutnávek skladatelových oblíbených sladkostí nechybí jeho zamilované šípkové cukroví, koblihy, máslový závin s tvarohem, cupcake či palačinkový dort. Přesně podle receptů zapsané jeho hospodyní. „Lidé chodí, kupují a nešetří chválou. Leoš Janáček věděl, jak si osladit život,“ usmívala se Radka Nekulová v cukrárně Mlsná holka.

Šípkové jde na dračku

V Café Placzek zase nabízejí šípkové cukroví. „Už se to rozkřiklo. Včera přišel pán a vzal si rovnou celé balení,“ prozradila spolumajitelka kavárny Jiřina Plačková. Právě toto cukroví hostitel Janáček nejčastěji návštěvám předkládal. „Všem našim hostům je doporučoval a sám jim opisoval recept,“ zaznamenala hospodyně Stejskalová.

Nedesátkoval, nesvačil

Leoš Jánáček byl velký mlsoun a gurmán. Alespoň podle zápisků Marie Stejskalová, která v rodině dělala hospodyni přes 40 let. „Náš pán si potrpěl na dobré jídlo. Nedesátkoval, nesvačil, ale v poledne a večer jídal hodně a s chutí. Uměl kuchyni pochválit i najít na ní chybu,“ vzpomínala. V Archivu Leoše Janáčka Moravského zemského muzea se dochoval její sešit kuchařských receptů, většinou na různé dezerty a sladké pokrmy. Všímavá Mářa, jak ji manželé Janáčkovi nazývali, mezi recepty zapisovala i poznámky vztahující se k životu a dílu domácího pána, které nazvala Kronika našeho života.

Víte že...

...ochutnávka Mistrových dezertů potrvá až do 16. října, kopíruje totiž probíhající hudební festival Janáček Brno.

Špenát ne, zvěřinu ano

Podle vzpomínek Marie Stejskalové se skladatel ošíval nad špenátem, naopak mu chutnala zvěřina. Obecně měl rád maso a nedržel páteční půst. Tvrdil, že se dost napostil ve fundaci, tedy v době, kdy jako chlapec žil a zpíval na kůru v augustiniánském klášteře. Snídaně se u Janáčků podávala v šest, kromě kávy nechyběly ani domácí buchty.

Cukrovinky z šípkového povidlí

17 dkg cukru, 7 dkg mandlí spařených strouhaných, trochu citronové kůry a na polévkovou lžíci povidlí. Všechno se zpracuje dohromady, udělá se váleček, pak se válkem upraví na stejnou, podlouhlou, asi na prst tlustou placku, nahoru se udělá z půl bílku a cukru led a pěkně se tím nahoře poleje, pak se nožem krájí kousky. Ty hned se nožem berou, udělá se tvar a dá se na plech. Pak se to nechá sušit na kopce. Více receptů na leosjanacek.eu/marina-kucharka



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.