Detektivní pátrání: Kdo je teď nejstarší Čech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Detektivní pátrání: Kdo je teď nejstarší Čech

Magdalena Kytnerová se sama divila, kolik let se dožila.
Magdalena Kytnerová se sama divila, kolik let se dožila. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv rodiny)

Tiše odešla z tohoto světa nejstarší žena Česka Magdalena Kytnerová (†108) z Kroměříže. Redaktorka Aha! byla jednou z posledních, která ji letos navštívila.

O paní Magdalenu se velmi hezky celá léta staral syn Václav (76) se snachou Janou (68) v panelovém domě. I v tomto úctyhodném věku se těšila ze života. Bohužel ji přepadla viróza. Po několika dnech při odpoledním odpočinku usnula v neděli navždy. „Byla opravdu stále dobrá. Chutnalo jí. Radost měla, když jsem koncem týdne uvařila rajskou omáčku. Spolu jsme se dívaly v televizi na stardance, což se jí moc líbilo, tanec milovala,“ vzpomenula snacha. Jubilantka sice již nevycházela z domu, ale stále sledovala v televizi oblíbené pořady – kvízy, magazín o celebritách, ale i sport. Sledovala krasobruslení. A zvláště ráda si každý den přečetla novinky v Aha! a Blesku. Narodila se za Rakouska-Uherska nedaleko Vídně.

„Rodiče mi brzy zemřeli. A tak se mě ujali příbuzní na Vysočině. Musela jsem se o sebe nějak postarat. A tak, jak to dříve bylo běžné, až jsem trochu povyrostla, sloužila jsem v rodinách. Velice ráda jsem chodila tancovat, bavit se,“ vyprávěla. V roce 1942 se provdala a manžela následovala do Brna. „Tam jsem celé roky vařila ve Vojenské akademii,“ přiblížila. A i když ne vždy jí v životě svítilo slunce, snažila se na svět dívat s optimismem a nadhledem.

Recept na dlouhověkost?

Nedržela žádné diety ani se nenutila ke střídmosti. „Vždycky jsem si dala, na co jsem měla chuť. Nejraději jsem měla dobroty ze zabijačky. K oblíbeným jídlům patří i řízek s bramborovým salátem nebo pizza. Ale moc ráda mám i buchty,“ svěřila se Aha. A na žaludeční neduhy měla celá léta stoprocentní recept – štamprli fernetu.

Kdo je nyní nejstarší? To nejde zjistit!

Kdo je současným nejstarším obyvatelem Česka se Aha! snažilo vypátrat. Jenže informace kvůli ochraně osobních údajů úřady neřeknou. „Nezlobte se, ale to vám nemohu říci,“ slyšeli reportéři Aha! ze všech stran. Jediným zdrojem informací tak jsou data České zprávy sociálního zabezpečení. Podle nich u nás k letošnímu 30. září žila jedna obyvatelka Jihomoravského kraje ve věku 108 let a dokonce tři 107leté ženy v Praze a Královéhradeckém kraji. Muži je dohání zvolna, dva ve věku 105 let žili ve Zlínském a Karlovarském kraji.

1942 Svatební den s manželem Evženem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.