Naruhito (59) Slavnostní korunovace japonského císaře: Banzai! Žij 10 000 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Naruhito (59) Slavnostní korunovace japonského císaře: Banzai! Žij 10 000 let!

Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn.
Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn. (Reuters)

„Banzai! Banzai! Banzai!“ křičelo se v tokijském císařském paláci, v celém Japonsku i jinde po světě. „Ať žije deset tisíc let!“ Takto Japonci provolávali slávu v pořadí už 126. císaři nejstarší vládnou dynastie světa Naruhitovi (59). Ten se včera slavnostně chopil trůnu, který ze zdravotních důvodů opustil jeho otec Asahito (85).

Naruhito napřed »oznámil« nástup na honosný chryzantémový trůn svým zesnulým předkům, poté od něj slíbil, že bude plnit svou úlohu dle ústavy a bude vždy svému lidu nablízku. Premiér Šinzó Abe (65) následně panovníkovi poblahopřál a sám s rukama nad hlavou spustil pokřik „Banzai!“, s kterým se mu se všemi kolem hluboce uklonil.


Z menšího trůnu vedle mlčky přihlížela císařovna Masako (55), než sama odkráčela. Ženy totiž stále v konzervativním císařství nemají výraznou roli, ostatně ani jejich jediná dcera Aiko (17) zdědit trůn nesmí. Následnictví tak po Naruhitovi přechází na jeho mladšího bratra Akišina (53) a jeho syna Hisahita (13).

Ceremonie osekal tajfun


Tradiční korunovační ceremonie poznamenal nedávný tajfun Hagibis, který zabil nejméně 80 lidí. I po něm je v Japonsku pořád deštivo, až na listopad tak byla třeba odložena jedna z hlavních částí slavnosti – projížďka císařského páru v otevřeném voze mezi špalíry poddaných.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.