Smrt zpěvačky ze skupiny Roxette: Oplakává ji i sám král! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smrt zpěvačky ze skupiny Roxette: Oplakává ji i sám král!

Marie Fredriksson, zpěvačka kapely Roxette
Marie Fredriksson, zpěvačka kapely Roxette (Reuters)

V pondělí 9. prosince opustil svět švédský národní klenot – zpěvačka Marie Fredrikssonová (†61) z dua Roxette. Nelze se tak divit, že ve Skandinávii zavládl smutek, který dopadl i na královskou rodinu!

Fredrikssonová bojovala od roku 2002 s nádorem mozku, a přestože po náročné léčbě nad nemocí zvítězila a opět začala vystupovat, rakovina se jí v roce 2016 vrátila. A tentokrát už bohužel byla nad její síly...



Rodinná známá
I když kondolence přicházejí z celého světa, nejvíc zasaženi jsou ztrátou svého uměleckého pokladu Švédové, a to včetně královské rodiny! S tou měla Marie dobré vztahy: v roce 2010 vystoupila na svatbě švédské korunní princezny Victorie, o tři roky později zazpívala i na svatbě princezny Madeleine. „Pro mnohé v naší zemi, dokonce i v mojí vlastní rodině, je její hudba spojena se vzpomínkami na obzvlášť důležité hodiny našich životů,“ prozradil švédský král Karel XVI. Gustaf.

Smutek ministrů
K němu se přidal i premiér Stefan Löfven. „Byla to jedna z nejoblíbenějších umělkyň Švédska. Ještě si přesně pamatuji, když jsem ji slyšel poprvé a pomyslel si: Tohle je mimořádný hlas!“ sdělil. „Na Roxette jsem vyrůstala. Pro švédskou popovou hudbu znamenali strašně moc. Marie byla upřímná a měla fantastický hlas,“ přidala se i ministryně kultury Amanda Lindová.

 

Parťák Per Gessle a jeho vyznání
Velmi emotivní reakci rozeslal světem Per Gessle (60), její parťák z Roxette. Zde je v plném znění: „Tak to letí... Není to tak dávno, co jsme trávili dny a noci v mém maličkém bytečku v Halmstadu, poslouchali muziku, co jsme milovali, a sdíleli naše nesplnitelné sny. A jaký sen jsme spolu nakonec mohli prožít! Děkuju ti, Marie, za všechno. Byla jsi výjimečný muzikant, mistrovský hlas, úžasný interpret. Díky ti, že jsi mé černobílé písničky dokázala nabarvit všemi těmi krásnými barvami. Byla jsi mi přes čtyřicet let úžasnou přítelkyní. Jsem hrdý a poctěný, že jsem mohl strávit tolik času s tebou, tvým talentem, srdečností, velkorysostí a tvým smyslem pro humor. Všechna má láska teď míří k tobě a tvé rodině. Věci už nikdy nebudou jako dřív. P.“

Rozloučení bez veřejnosti
I přes velkou přízeň fanoušků, které si Fredrikssonová cenila, proběhne podle zpěvaččiny manažerky pohřeb pouze za přítomnosti nejbližších rodinných příslušníků. Hvězda skupiny Roxette po sobě zanechala manžela Mikaela Bolyose (62) a dvě děti: dceru Josefinu (26) a syna Oscara (23).

Marie Fredriksson zpívá píseň I Want to Go:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.