Nejstarší mapa světa?! Morava na mamutím klu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejstarší mapa světa?! Morava na mamutím klu

Detailní pohled na kel z Pavlova.  Podle odborníků jsou rytiny prehistorickou mapou.
Detailní pohled na kel z Pavlova. Podle odborníků jsou rytiny prehistorickou mapou. (Martin Frouz)

Šest let byla zavřena v trezoru. Nyní se na šest dnů představí veřejnosti. Rytiny na mamutím klu jsou podle archeologů nejstarší mapou světa. Vznikla ve stejné době jako věhlasná Věstonická venuše.

„Jde o špičku původně asi metr dlouhého mamutího klu. Nalezená část je přibližně 40 centimetrů dlouhá a váží necelý kilogram. Rytiny jsou podle archeologů první prehistorickou mapou na světě,“ uvedla Zuzana Havlická, správcová archeoparku Pavlov. Právě v místech, kde stojí, našel kel 1. října 1962 archeolog Bohuslav Klíma.


Pět metrů v zemi

Byl nalezen při průzkumu pravěkého sídliště v hloubce čtyři až pět metrů. Ležel jen necelý kilometr od místa, kde byla o 37 let dříve nalezena archeologem Karlem Absolonem Věstonická venuše. „Oba pravěké artefakty jsou staré přibližně 30 tisíc let,“ upřesnila Havlická.


Ornamenty, nebo...


Odborníci považují rýhy na klu za mapu. Co přesně ale znázorňují, není dnes zcela jasné. „Mohlo to mít i estetický význam. Umění se totiž v tu dobu začalo prosazovat i na předmětech denních potřeb,“ vysvětluje Havlická.

Naposledy jel do Velké Británie


Mamutí kel je z bezpečného sejfu vytahován jen velmi zřídka. Naposled jej opustil v roce 2013, kdy byl zapůjčen do Britského muzea na výstavu Umění doby ledové. Další možnost vidět kel na vlastní oči v Česku bude trvat určitě několik let.

Výstava Kel z Pavlova


Kde? Archeopark Pavlov
Kdy? do 28. října, od 9 do 16 hodin. Poslední vstup je 30 minut před koncem otevírací doby.
Za kolik? 90 Kč, snížené 45 Kč, rodinné (2+4) 200 Kč, fotografování 50 Kč


Významná lokalita


Mamutí kel bude vystaven přesně v místě svého původního nálezu, kde nyní stojí Archeopark. Zajímavostí je, že slavná Věstonická venuše se nacházela o necelý kilometr dál a Pavlovská venuše dokonce jen několik desítek metrů od klu. Všechny artefakty jsou přibližně stejně staré.

Kel z Pavlova je podle odborníků starý přibližně 30 tisíc let, pochází tedy ze stejného období jako Věstonická venuše.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.