»Habsbursky« předsunutá brada? Je to dílo incestu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

»Habsbursky« předsunutá brada? Je to dílo incestu!

Filip IV. Španělský
Filip IV. Španělský (Foto ara)

Předsunutá brada, převislá špička nosu, zákus a masivní, plné rty. To je první, co vás udeří do očí při pohledu na portréty členů rodu Habsburků. Historici se dávno domnívali, že charakteristické rysy byly důsledkem příbuzenských svazků a mnohogeneračního incestu. A teď na to mají vědecký štempl!

Habsburkové, kteří z trůnu Svaté říše římské vládli dvě století, byli jedním z nejvýznamnějších panovnických rodů v evropské historii. Zároveň jsou vzorovým příkladem degenerace rodu způsobené sňatky pokrevních příbuzných a potomky vzniklými z incestu.

Historie vs. současnost

Jsou u nich patrné dědičné znaky degenerace včetně oné typické vystouplé brady. Právě na tu si nyní posvítil tým odborníků v čele s profesorem Romanem Vilasem ze španělské Univerzity v Santiagu de Compostela. Ten ve spolupráci s elitními obličejovými chirurgy a genetiky zanalyzoval 66 portrétů 15 Habsburků. Experti měli za úkol diagnostikovat 11 znaků tzv. habsburské čelisti a sedm rysů maxilární hypoplazie neboli výrazného dolního rtu a naopak nedostatečně vyvinutého rtu horního. Následně vše porovnali s novodobými případy jedinců vzešlých z incestních vztahů, konkrétně šlo o více než šest tisíc lidí z 20 generací.

„Naše studie se zabývá historickými osobnostmi, ovšem incestní svazky jsou v některých regionech u určitých etnických nebo náboženských společností stále běžné. Pro nás bylo stěžejní dát vše do souvislosti,“ vysvětluje Vilas, který s kolegy zjistil, že existuje silný vztah mezi mírou sňatků blízkých příbuzných a zmíněnými deformitami. „Poprvé se nám podařilo dokázat, že existuje jasný vztah mezi příbuzenskými svazky a tzv. habsburskou čelistí,” těší ho.

Vymřeli po meči

Manželství mezi příbuznými, která rodu zajišťovala vliv, se Habsburkům stala osudná. Španělský král Karel II., který zemřel v roce 1700, už totiž nebyl schopen zplodit dědice. Po okleštění hlavní větve rodiny přežila primární habsburská větev až do roku 1740, kdy zemřel Karel VI.. Rod definitivně zanikl smrtí jeho dcery Marie Terezie v roce 1780.

Existují i novodobí potomci rozvětveného habsburského rodu. Vždyť arcivévoda Otto von Habsburg (†98), který zemřel v roce 2011, po sobě zanechal sedm dětí, 22 vnoučat a dvě pravnoučata.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.