Liberec měl za války »svou« ponorku: Zmizela v Biskaji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Liberec měl za války »svou« ponorku: Zmizela v Biskaji!

Ponorka U-206 Reichenberg v Kielu.
Ponorka U-206 Reichenberg v Kielu. (Foto Aha! – B. Silná, archiv badatelů)

Liberec hledá 75 let po skončení druhé světové války „svou“ ponorku. Měla číslo U-206 a nesla název Reichenberg. Tak se za války totiž jmenoval dnešní Liberec, tehdejší hlavní město Říšské župy Sudety. Chlouba německého námořnictva se naposledy ponořila 29. listopadu 1941 do vod Biskajského zálivu. O jejím dalším osudu se nic neví. To se nyní rozhodli změnit historikové z Liberce.

Po osudu ponorky pátrá už třetím rokem pětice badatelů ze dvou muzeí, kteří za tu dobu nashromáždili mnoho cenných informací. Klíčové údaje do jejich mozaiky přibyly letos v lednu. Při setkání se stejně naladěnými ponorkovými nadšenci přidal pomyslný střípek německý badatel, jenž oslovil v roce 1992 britské ministerstvo obrany. „Pan Niestle je jeden z největších odborníků na německé ponorky a on dohledal přesně polohu, kde se ponorka měla ponořit. Byl to bod, který byl označený bójí. Toto upřesnění nám zúžilo koridor, kde ponorka bude. Zároveň jsme došli ke stejným výsledkům ohledně hypotézy o zkáze plavidla,“ popsal Aha! Ivan Rous ze Severočeského muzea. Pátrání po vraku se tak zúžilo na oblast několika málo kilometrů.

Patronační dopis
Posádku U-206 tvořilo 44 až 52 mužů a velel jí nadporučík Herbert Opitz. Ten převzal patronační dopis na liberecké radnici v květnu 1941 z rukou starosty Eduarda Rohna a krajského zástupce NSDAP Ferdinanda Porscheho.

Trable s povoleními
Cílem historiků je nyní zmapovat co možná nejpřesněji, co se s ponorkou stalo. Výpravu nekomplikuje pouze omezený rozpočet, ale také nezbytná povolení od francouzských úřadů, v jejichž vodách ponorka leží, stejně jako těch německých, neboť ponorka je de facto německý válečný hrob. „Museli jsme požádat o povolení k archeologickému průzkumu, o kterém dosud jednáme s francouzskou stranou. Jde nám jen o to, abychom se k vraku potopili a nafotili ho,“ říká Rous.

Víte, že...
...v letech 1918 – 1938 bylo v Liberci pouze 15 procent Čechů, zbytek byli Němci?

Zachránili letce
Ponorka U-206 vyplula na svou první ostrou plavbu 5. srpna 1941 z Trondheimu a po 37 dnech doplula do přístavu St. Nazaire. Při této plavbě potopila 9. srpna britskou rybářskou loď Ocean Victor z Aberdeenu s 13člennou posádkou. Poté 26. srpna 1941 v 19:21 hodin vylovila z moře šestičlennou posádku letců britské RAF ze zříceného bombardéru. Přestože botsman ponorky, který byl jediný aktivní nacista, nařídil posádku zastřelit, postavil se proti tomu kapitán Opitz a část posádky. Letci byli předáni do za jateckých táborů, kde strávili zbytek války.

Výbuch na palubě?
Ponorka U-206 Reichenberg byla dlouhá 67 metrů a s výtlakem 769 tun dosahovala rychlosti 17 uzlů. Poháněna byla dieselovými a elektrickými motory. Výzbroj tvořil 88mm a 45mm kanon a měla pět torpédometů. Celkem bylo na palubě 14 torpéd. Vyrobena a spuštěna na vodu byla v Kielu. Na moře vyplula na tři mise od května do listopadu 1941. Poslední z nich se jí ale stala osudnou. Co přesně se pod hladinou moře odehrálo, není úplně jasné. „Věděli jsme, odkud 29. listopadu 1941 vyplula, že plula ještě s ponorkou U-71, a také víme z odposlechů, že na ni nepodnikla britská RAF žádný útok. Víme ale, že ponorka U-71 hlásila, že slyšela pod vodou výbuch a že se U-206 pak už nikdy neozvala,“ popsal Ivan Rous. Posádka ponorky byla oficiálně prohlášena za mrtvou 4. prosince 1941.

Krajské volby 2020 v Libereckém kraji >>>

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.