Zachránili 8 lidí … sami skončili ve špitále | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zachránili 8 lidí … sami skončili ve špitále

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ZZS JMK)

Kyselina sírová a další jedovaté látky, které se dostaly do vzduchu po výbuchu v odpadní jímce firmy na likvidaci nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře, zranily osm zaměstnanců. Když jim přispěchali na pomoc záchranáři, výparů se nadýchalo i deset z nich. Jednou byla i budoucí záchranářka Erika Přibylová (22) z Liberce, šlo o její první »ostrou« akci.

Zatím se s pacienty setkala pouze na praxi v nemocničním prostředí, nejčastěji na jednotkách intenzivní péče nebo ARO. Úterní výjezd se záchranářským týmem byl podle jejích slov ale něco úplně jiného. „Původně jsem si myslela, že výjezdové stanoviště v Českém Dubu bude klidné. Když ale v deset zazvonil telefon, všechno se změnilo. Poslouchala jsem, co říká vysílačka a v hlavě si vybavovala nejrůznější možné scénáře, jak to tam může vypadat. Ovšem co mě čekalo tam, to jsem si jen stěží mohla představit,“ popsala Erika.

Jako opařená

Záchranáři netušili, co je ve vzduchu za jedy a jedou vlastně do zamořené zóny. Sama Erika přiznává, že po příjezdu na místo byla několik vteřin jako »opařená«. „Ale na prostoje v tu chvíli nebyl čas, šlo o život. Jsem ráda, že jsem mohla otestovat v tak stresové situaci i samu sebe a mohla jsem sledovat zkušené záchranáře, jak bojují o životy, i když jim z látek uvolněných ve vzduchu nebylo dobře,“ řekla s tím, že byla překvapená i tím, že kolegové machři při tom všem ještě stačili sledovat, zda postupuje správně, nedělá chyby. 

Na místě s kolegy resuscitovali dva pacienty v kritickém stavu, vrtulníky je pak přepravily do nemocnic v Praze a Liberci. Dalšího pacienta se středně těžkým poraněním transportoval vrtulník do další pražské nemocnice. Pět poraněných pak přijaly okolní nemocnice. „Ten zásah ve mně vyvolal silné emoce a vím, že jednoho dne chci být jako oni,“ uzavřela.

Sestřička záchranářkou

Po střední zdravotnické škole se Erika Přibylová rozhodla studovat bakalářský obor zdravotnický záchranář na Fakultě zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci. Nyní je ve třetím semestru a v úterý nastoupila na první den praxe v terénu. Při zásahu, který byl složitý i na koordinaci záchranných složek, zažila hned v první linii resuscitaci pacientů, jejich intubaci, spolupráci s leteckou záchrannou službou, následně koordinovala dopravu. „Během jednoho dopoledne jsem si udělala obrázek o tom, co budoucí profese obnáší,“ říká.

Oblečení spálit!

Záchranáři po zásahu museli dekontaminovat sanitky i vrtulník. Studenti na praxi dostali také nové záchranářské oblečení. Oděv, v němž zasahovali, byl zlikvidován. Zbavit jedů museli také mobilní telefony.

Odběry, rentgen a léky

Jedy ve vzduchu ohrožovaly i záchranáře. Při zásahu a po něm cítili bolesti hlavy, podlamovaly se jim nohy, špatně se jim dýchalo a pálilo je na hrudi. Deset z nich, včetně Eriky Přibylové skončilo v liberecké nemocnici, kde je lékaři ošetřili. „Dostali jsme kapačku s kortikoidy, odebrali nám kapilární krev na rozbor krevních plynů, byli jsme na rentgenu plic a dostali na doma inhalátor a léky,“ uvedla Erika. Podle mluvčího liberecké záchranky Michaela Georgieva nebyl nikdo ze záchranářů v pracovní neschopnosti. „Dnes ale nikdo z nich není v práci, protože neměli podle rozpisu služby,“ upřesnil Georgiev.

Vzorky odebírají v maskách

Policie výbuch vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Podle její mluvčí Ivany Balákové zatím nikoho neobvinila. Včera na místě začaly pracovat vyšetřovací týmy v dýchacích maskách, zjišťují, co explozi při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. „Víme, že tam byla kyselina sírová ve spojitosti s dalšími látkami,“ řekla včera mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.