30 let od pádu Berlínské zdi: Růže od Zemana a poděkování Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

30 let od pádu Berlínské zdi: Růže od Zemana a poděkování Česku

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, prezident Miloš Zeman a německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier na oslavách 30 let od pádu Berlínské zdi.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, prezident Miloš Zeman a německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier na oslavách 30 let od pádu Berlínské zdi. (Reuters)

Na oslavách v Berlíně včera Česko zastupovala hlava státu Miloš Zeman 75). V zámku Bellevue jeho a další hlavy států Visegrádské čtyřky včera uvítal německý prezident Frank-Walter Steinmeier (63).

I když... Na »vítačce« před zámkem na rozdíl od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (46) a dalších Zeman chyběl. Podle tamního zpravodaje přišel na setkání jiným vchodem, kde je jednodušší přístup a méně schodů – Zeman kvůli neuropatii nohou chodí o hůlce. Pak se všichni společně vydali k památníku Berlínské zdi na Bernauer Straße, k němuž položili růže.

A jak Steinmeier, tak kancléřka Angela Merkelová (65) vyzdvihli roli Čechů, Slováků, Poláků a Maďarů v roce 1989. „Dlouhý a vytrvalý boj za svobodu a nezávislost ve vašich zemích, zemích ve středu Evropy, patří k historickým předpokladům tohoto 9. listopadu před 30 lety,“ nechal se slyšet německý prezident. Merkelová zase připomněla Chartu 77 a citát Václava Havla (†75): „Svoboda je jako moře: jednotlivé vlny mnoho nezmohou, ale síle příboje se vzdorovat nedá.“

Chyběl ale důležitý státník: americký prezident Donald Trump (73). Místo něho Spojené státy, které byly při pádu zdi klíčové, reprezentoval ministr zahraničí Mike Pompeo (55). O důvodech tohoto historického a diplomatického přešlapu se jen spekulovalo. Je však možné Trump, na jehož zdi mezi USA a Mexikem umírají uprchlíci z Latinské Ameriky, nechtěl oslavovat pád zdi jiné...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.