Vědci naučili potkany řídit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci naučili potkany řídit!

"Krysomobil" se řídí dotyky na měděné dráty.
"Krysomobil" se řídí dotyky na měděné dráty.  (Foto Richmondská univerzita)

Vědátoři Richmondské univerzity nejsou žádní suchaři a umějí zaujmout. V rámci výzkumu zvířecího učení a jeho vlivu na stres zvolili zábavný způsob: nechali potkany řídit autíčka.

Vozítka to byla jednoduchá: elektrický podvozek a místo kabiny proříznutá plastová dóza, s dotykovým ovládáním uvnitř. V autodromu pak čekala sladká odměna, pěšky nedosažitelná. Pro hlodavce to není běžná činnost, musejí zkoordinovat své smyslové, poznávací a pohybové schopnosti docela nepřirozeným způsobem – leč dokázali to už dříve. V čerstvé studii šli vědci ještě dál.

Dvě skupiny
Své potkany dopředu rozdělili do dvou skupin. Jedna vyrůstala v běžných, nudných podmínkách laboratorních klecí, prostě zákonné minimum. Druhým naopak odmala poskytli spoustu hraček a prolézaček, aby měla mláďata co nejvíc podnětů k učení. „Zvířata vyrostlá v komplexním prostředí se pak učila řídit zjevně efektivněji,“ konstatuje Kelly Lambertová, vedoucí neurověd na richmondské katedře psychologie. „Potvrzuje to, že mozek je tvárný orgán, do jisté míry formovaný našimi zážitky a zkušenostmi.“

Stres za volantem?
Zatímco v lidech řízení mnohdy probouzí agresivitu a cholerický slovník dlaždiče, potkany uklidňuje. Lépe řečeno, úspěšné učení jim snižuje stres. Vědci měřili stresové a antistresové hormony, které čtyřnozí řidiči vyloučili v trusu. Ti učenlivější stres odbourávali lépe. „Snad řízení dává potkanům pocit, že ovládají své prostředí. U lidí bychom hovořili o zlepšení pocitu samostatnosti,“ uzavírá profesorka Lambertová.

Přečtěte si
fido2
21. 2. 2020 • 10:01

Hm, nakonec sežerou ty vědce potkani sežerou...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.