Ženský orgasmus objasnili králíci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ženský orgasmus objasnili králíci!

Pro vědce ale bylo dosud sexuální vyvrcholení u žen jakousi záhadou.
Pro vědce ale bylo dosud sexuální vyvrcholení u žen jakousi záhadou. (Foto ara)

Většina lidí má orgasmus spojený se slastným pocitem. Pro vědce ale bylo dosud sexuální vyvrcholení u žen jakousi záhadou. Teď možná jeho tajemství přišli na kloub. Věří, že se jedná o evoluční pozůstatek z dob, kdy orgasmus u žen spouštěl ovulaci a tím pádem umožnil početí.

S touto teorií přišli genetici a lékaři z univerzity v americkém Cincinatti, kteří své závěry zveřejněné v odborném magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) opírají o specifický experiment, při němž dvanácti králičím samicím podávali po dva týdny látku fluoxetin. Ta obsahuje například známé antidepresivum Prozac a u žen snižuje pravděpodobnost sexuálního vyvrcholení. Následně pak sledovali, jaký to bude mít vliv na počet dozrávajících vajíček u králíků.


Výsledkem bylo zjištění, že samice, které antidepresiva dostaly, uvolnily při kopulaci o třetinu méně vajíček než jejich souputnice, které léky neměly. Někteří vědci se proto přiklánějí k hypotéze, že dřív orgasmus sehrával důležitou biologickou funkci při rozmnožování, kdy pomáhal uvolňovat vajíčka. Postupem evoluce se ale tato schopnost u lidí vytratila.


Víte, že...
....králíky si vědci nevybrali jako pokusná zvířata náhodou? Jsou totiž jedním z mála druhů savců, u nichž je orgasmus spojen s reflexem, který pomáhá spustit ovulaci během kopulace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.