Památkáři restaurují strakonický hrad: Oloupali omítku, objevili vzácné malby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Památkáři restaurují strakonický hrad: Oloupali omítku, objevili vzácné malby

Před Bývalé prostory děkanství, které církev prodala a vyklidila. Vpravo žulový portál, kterým bylo možné projít do kostela sv. Prokopa
Před Bývalé prostory děkanství, které církev prodala a vyklidila. Vpravo žulový portál, kterým bylo možné projít do kostela sv. Prokopa (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Robert Malota)

Řeklo by se, že stačí vybílit a místnosti budou zase jako nové. Strakonický hrad ale prochází generální opravou a památkáři renovaci berou zgruntu. Při ní objevili krásu, která pod nánosy omítek byla skryta celá století.

Objekt je nyní rozkopaný a vnitřek k nepoznání. Největší objevy skrývaly prostory komendy, která donedávna patřila církvi. Ta tuto část hradu prodala a po rekonstrukci v ní bude muzeum. „Pod mnoha nánosy bílé barvy se skrývaly nádherné nástěnné malby z doby baroka a rokoka. Zobrazují pohledy do krajiny, zřejmě jde o Itálii. Restaurátorům se je podařilo obnovit,“ řekla ředitelka Muzea středního Pootaví Ivana Říhová.


Dalším překvapením jsou fragmenty maleb nalezené u portálu, kterým se chodilo z děkanství do kostela sv. Prokopa. „Jsou zřejmě už ze 13. a 14. století, jinde jsme našli pod omítkou malované erby,“ popsala další cenné nálezy. Národní kulturní památka je od loňského roku uzavřena a téměř při každé stavební úpravě přicházejí dělníci a památkáři na nová překvapení. „Odkryli jsme desky na stropech a objevili původní mohutné trámy, které zachováme. Restaurovat se budou i nalezená prkna pomalovaná v 15. století,“ dodala Říhová.

Víte, že...


...předpokládané náklady na rekonstrukci se vyšplhají na 131 milionů korun? Vzhledem k objevům zřejmě nebude částka konečná.

Krásu ukážou za dva roky


Restaurátoři jsou hotovi s prací třeba v rokokovém salonku, k vidění ale zatím není. Musí se počkat, až bude dokončena renovace celé památky. To by mělo být v roce 2021. S rekonstrukcí chátrající národní kulturní památky se začalo v poslední chvíli. Naposledy se hrad opravoval ve 30. letech minulého století. Od té doby se řešily jen dílčí úpravy udržovacího rázu a památka chátrala.

Rozšíří muzeum


Ve strakonickém hradu bylo desítky let Muzeum středního Pootaví. To tam i nadále zůstane, ale na mnohem větší ploše. Návštěvníky čekají zcela nové expozice zaměřené na historii České zbrojovky Strakonice, textilní výrobu, dudy a dudáctví a nově na historii Maltézského řádu, který v části hradu po staletí sídlil.

Johanitská komenda


Samotný hrad byl založen někdy mezi roky 1220 až 1235 šlechticem Bavorem, jenž si za své jméno doplnil přídomek ze Strakonic. V roce 1243 pak Bavor I. daroval východní část hradu s kostelem sv. Prokopa řádu Johanitů, maltézských rytířů. Ti zde vybudovali komendu, jejímž převorem se později stal i syn původního majitele. Johanité se starali o bezpečnost na cestách, roku 1402 pak získali celý hrad, jenž se stal i sídlem velkopřevorů. Vznik ČSR uspíšil zánik 700 let trvajícího panství johanitů na Strakonicku. Roku 1925 musel řád odprodat velkostatek Strakonice s dvory, mlýnem, cihelnou a pivovarem. Během druhé světové války byly velkopřevorství odejmuty kostel svatého Prokopa a budova děkanství.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.